Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto z jeżynami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto z jeżynami - składniki:
Ciasto z jeżynami - sposób przygotowania: Składniki ciasta (bez mleka) miksujemy w blenderze na kruszonkę, wlewamy mleko, szybko zagniatamy. Lepimy kulę, zawijamy w folię, wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy pomiędzy dwiema warstwami przezroczystej folii kuchennej, przekładamy do formy na tartę (średnica 25 cm; najlepiej jeśli forma ma wyjmowane dno). Dociskamy ciasto do dna i boków formy, obcinamy wystające brzegi, spód gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 12-15 minut w 180 st. C. Studzimy. Robimy masę: ubijamy śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ricottę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Kruchy spód wyjmujemy ostrożnie z formy, smarujemy dżemem. Na warstwie dżemu równo rozsmarowujemy masę z ricotty, dekorujemy jeżynami i listkami mięty.

Informacje o Ciasto z jeżynami

  • Obłędne ciasta z letnimi owocami

    Obłędne ciasta z letnimi owocami

    do ciasta 98 Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info A może wolisz jeżyny? Ich intensywny smak również doskonale komponuje się z delikatnym kremem i kruchym ciastem. Ciasto z jeżynami Ciasto: 125 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę