Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bulion biały cielęcy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bulion biały cielęcy - składniki:
  • giczki cielęce (1.5 kg) i cielęce kości (1 kg)
  • 2 całe cebule
  • pokrojone 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego (lub kawałek korzeniowego)
  • listek laurowy
  • gałązka tymianku
  • 6 gałązek natki
  • 2 ząbki czosnku
Bulion biały cielęcy - sposób przygotowania: Do garnka wkładamy giczki cielęce (1,5 kg) i cielęce kości (1 kg). Zalewamy taką ilością wody, aby wszystko przykryła. Gotujemy 5 minut, licząc od czasu, kiedy woda zawrze. Kości i mięso odcedzamy i płuczemy w czystej wodzie, wodę z gotowania wylewamy. Zalewamy świeżą, zagotowujemy, dodajemy 2 całe cebule oraz pokrojone 2 marchewki i 1 łodygę selera naciowego (lub kawałek korzeniowego). Na kawałku gazy układamy listek laurowy, gałązkę tymianku, 6 gałązek natki, 2 ząbki czosnku. Związujemy, tak aby powstał woreczek, wrzucamy do garnka. Gotujemy bez pokrywki 5 godzin - na małym ogniu. Cedzimy przez gazę, ewentualnie zbieramy i wyrzucamy nadmiar tłuszczu (po schłodzeniu), zamrażamy w pojemniczkach.Na białym cielęcym wywarze gotujemy sosy jasne (np. velouté) i pomidorowe (np. hiszpański - sauce espagnole - z dodatkiem warzyw) oraz zupy - np. krupnik, cebulową. Można też dodawać go do zup i gulaszy wołowych. Jeśli mocno go zredukujemy, nada się jako glazura do smarowania cielęciny w trakcie pieczenia.