Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ratatouille

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ratatouille - składniki:
Ratatouille - sposób przygotowania: Bakłażan (ze skórką) kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wkładamy do średniej wielkości naczynia i posypujemy łyżką soli, następnie przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30 min, aby wypuścił sok. Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy na 30 min na sito. Dynię i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy cukinię oraz dynię około 5 min. Przekładamy je łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy na paseczki grubości 15 mm. Na patelnię dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy około 10 min. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 min. Warzywa powinny być miękkie, ale sprężyste. Potrawę po zdjęciu z ognia delikatnie mieszamy z pozostałą natką oraz 4 łyżkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille podajemy gorące udekorowane resztą bazylii.

Informacje o Ratatouille

  • Ratatouille - Prowansja na talerzu

    <strong>Ratatouille</strong> - Prowansja na talerzu

    Ta potrawa, rodem ze słonecznej Prowansji, jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Jak się wydaje, w Polsce została spopularyzowana przez film Brada Birda pod wymownym tytułem "Ratatouille", opowiadającym o przygodach szczura-smakosza. To danie jest jednak

  • Ratatouille - codzienne danie z Nicei

    improwizacji. Ratatouille - bogate, pachnące danie na koniec lata - nie ma być breją rozgotowanych warzyw oblepionych sosem. Poszczególne składniki mają zachować swój kształt. Dlatego kolejne warzywa przygotowuje się osobno. Dobre bakłażany mają napiętą

  • Międzynarodowe menu

    Międzynarodowe menu

    Ratatouille (czasem używa się spolszczonej nazwy ratatuj) to jarska potrawa prowansalska. Opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. 2 małe cukinie 4 marchewki 1 por po 1 papryce czerwonej i zielonej 20 dag pieczarek 1 szklanka jogurtu

  • Ratatuj się kto może!

    Ratatuj się kto może!

    Ratatouille (czyt. ratatuj) nie jest trudną potrawą, wymaga jedynie konsekwencji w przestrzeganiu zasad umieszczonych w przepisie. Nie jest to też danie ekspresowe - przygotowując ratatouille na szybko bardzo łatwo uzyskać warzywny gulasz, a nie o to w ratatouille chodzi

  • Wszyscy pragną je mieć? Nie! Ci szefowie kuchni oddali swoje gwiazdki Michelin. "Są jak klątwa"

    Wszyscy pragną je mieć? Nie! Ci szefowie kuchni oddali swoje gwiazdki Michelin. "Są jak klątwa"

    Gwiazdki Michelin to marzenie wielu szefów kuchni. Według plotek jeden z nich - Bernard Loiseau (na którym wzorowano postać głównego bohatera w animowanym filmie Ratatouille) - popełnił samobójstwo na wieść o tym, że może stracić swoje 3 gwiazdki. Są jednak tacy, którzy sami "oddali"

  • Nie taka okra okropna

    Nie taka okra okropna

    . Powinna wytrzymać rok. Może Francuz by się oburzył - ale spróbujcie dodać plasterki okry do ratatouille. Długo gotowana, świetnie komponuje się z duszonymi warzywami. - W sezonie zróbcie szaszłyki z pomidorów i okry. Zgrillują się w 8-10 minut. Pyszne z klasycznym winegretem

  • Bon appétit!

    Bon appétit!

    Kuchnię francuską zna i jada każdy z nas. Tarty, zupa cebulowa, ratatouille, confit z kaczki, czy aromatyczny creme brulée królują nie tylko w polskich restauracjach, ale ostatnio coraz częściej także w domach. Smaki i receptury znad Sekwany na stałe weszły do naszego rodzimego jadłospisu

  • Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

    Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

    ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pożywny i niebanalny gulasz szegedyński [Jakub Kuroń gotuje] Ratatouille to klasyczne potrawa z południowo-wschodniej Francji (region Prowansji).  Można ją podawać zarówno jako