Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Shortbread

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Shortbread - składniki:
Shortbread - sposób przygotowania: Mieszamy mąkę z cukrem i solą, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło oraz mleko, delikatnie wyrabiamy ciasto palcami. Teraz albo: 1) przekładamy ciasto w całości do prostokątnej lub okrągłej foremki o średnicy 24 cm, a po upieczeniu kroimy na porcje; albo: 2) wkładamy ciasto na 2 godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy foremkami ciastka, układamy na wyściełanej papierem do pieczenia blasze i nakłu-wamy widelcem. Ciastka pieczemy 35 minut, a ciasto w całości - przez 50 minut, w obu przypadkach w 160 st. C.

Informacje o Shortbread

  • Wigilia na wysokich obrotach

    Wigilia na wysokich obrotach

    deser. Żeby nadać mu nieco świątecznego sznytu, możesz dodać cynamonu, a zamiast biszkoptów użyć wspomnianych wcześniej ciastek korzennych. Jeśli musi być coś pieczonego, to może ciastka typu shortbread? Czyli pieczony płat ciasta, krojony na małe kwadraciki dopiero po wyjęciu

  • Blog tygodnia: Sweet spoon

    Blog tygodnia: Sweet spoon

    byłabym na pewno...syta. Przepis Oli: Owsiane ciasteczka shortbread z wanilią Składniki na 40 ciasteczek: 200g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru przesianego

  • 20 ciast, które warto upiec w grudniu. Nie tylko na święta!

    20 ciast, które warto upiec w grudniu. Nie tylko na święta!

    , dokładnie łączymy z kremem karmelowym. Masą pokrywamy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy orzechami w karmelu. Autor: Olga Badowska Shortbread z karmelem i malinami Składniki: Spód: 1-1.5 szklanki pokruszonych pełnoziarnistych herbatników 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki drobniutko