Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lodowa charlotta

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lodowa charlotta - składniki:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1.5 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki zimnej śmietany kremówki
  • 1 litr gotowych lodów waniliowych
  • 3/4 szklanki sorbetu malinowego
  • 2 szklanki świeżych malin
  • listki mięty
  • cieniutko obrana skórka z cytryny do dekoracji
Lodowa charlotta - sposób przygotowania: Przygotuj krem cytrynowy: utrzyj w metalowej miseczce cukier z sokiem cytrynowym, żółtkami, startą skórką cytrynową i solą. Ustaw na parze (uważaj, aby dno miseczki nie dotykało powierzchni wrzącej wody), ubijaj dalej, aż masa zrobi się gęsta i kremowa (6-7 minut). Przełóż ją do innej miski i studź przez 45 minut. Potem połącz (najlepiej dodając porcjami) z ubitą na sztywno śmietaną. Przykryj i wstaw na co najmniej 6 godzin do lodówki. Następnie wyjmij i wymieszaj z lodami waniliowymi. Wyściel przezroczystą folią szklane, porcjowe, okrągłe miseczki, napełnij przygotowaną masą i mocno dociśnij, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pośrodku każdej porcji zrób zagłębienie. Pozostałe lody włóż do zamrażalnika, a te w kubeczkach przykryj wystającą folią i zamrażaj godzinę. Do dołka w każdej porcji lodów nałóż sorbet malinowy. Zamrażaj kolejną godzinę. Potem wyjmij, posmaruj pozostałymi lodami cytrynowymi (lekko rozmrożonymi), wyrównaj powierzchnię. Zamrażaj jeszcze co najmniej 3 godziny, a potem wyjmij z miseczek i usuń folię. Podawaj na talerzykach, udekoruj malinami, miętą i skórką cytrynową. Te lody możesz też przygotować w jednej dużej misce i kroić promieniście jak tort. Rada: Tak naprawdę to nie jest przepis na lody, tylko sposób przygotowania efektownego mrożonego deseru. Z lodów, które kupiliśmy w sklepie lub zrobiliśmy sami. Wymaga nieco czasu, ale ważny jest przepiękny efekt.