Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szagówki
Szagówki - składniki:
Szagówki - sposób przygotowania:
Wyszoruj ziemniaki, ugotuj je w łupinach, pozostaw, aby trochę przestygły. Obierz, przepuść przez maszynkę do mięsa albo przez praskę, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, posól, wbij jajka. Zagnieć ciasto, ulep wałeczki o średnicy około 2 cm na posypanej mąką stolnicy. Pokrój na ukośne trzycentymetrowe kawałki, wrzucaj do osolonej wrzącej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Szagówki polewa się tartą bułką przyrumienioną na maśle i podaje jako dodatek do pieczeni.
- 1.5 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Informacje o Szagówki
-
Gzik, korbol i pyry, tej!
Szagówki, szczypanki, na łachu Na Pojezierzu Wielkopolskim i Nizinie Południowo-wielkopolskiej kluski to wizytówka regionalnej kuchni. Mnogość rodzajów klusek łączy się z ich rozbudowanym nazewnictwem - w zależności od sposobu przygotowania lub
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki