Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szagówki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szagówki - składniki:
Szagówki - sposób przygotowania: Wyszoruj ziemniaki, ugotuj je w łupinach, pozostaw, aby trochę przestygły. Obierz, przepuść przez maszynkę do mięsa albo przez praskę, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, posól, wbij jajka. Zagnieć ciasto, ulep wałeczki o średnicy około 2 cm na posypanej mąką stolnicy. Pokrój na ukośne trzycentymetrowe kawałki, wrzucaj do osolonej wrzącej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Szagówki polewa się tartą bułką przyrumienioną na maśle i podaje jako dodatek do pieczeni.

Informacje o Szagówki

  • Gzik, korbol i pyry, tej!

    Gzik, korbol i pyry, tej!

    Szagówki, szczypanki, na łachu Na Pojezierzu Wielkopolskim i Nizinie Południowo-wielkopolskiej kluski to wizytówka regionalnej kuchni. Mnogość rodzajów klusek łączy się z ich rozbudowanym nazewnictwem - w zależności od sposobu przygotowania lub