Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kluchy na łachu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kluchy na łachu - składniki:
Kluchy na łachu - sposób przygotowania: Utrzyj drożdże z 1/2 łyżeczki cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Przesiej na stolnicę resztę mąki, pośrodku zrób dołek. Wlej resztę mleka i wyrośnięte drożdże, wbij jajka. Posól i wyrabiaj, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy wlej stopione masło i wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Pozostaw w cieple, aby wyrosło. W garnku zagotuj wodę, przykryj lnianą ściereczką i obwiąż sznurkiem, tak aby ściereczka była napięta. Z ciasta ulep kulki, ułóż je na ściereczce, przykryj (np. miską). Gotuj 20 minut. Podawaj do kaczki z modrą kapustą.