Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z czarnej fasoli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa z czarnej fasoli - składniki:
  • 50 dag czarnej fasoli
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane papryczki jalapeno
  • 1 listek laurowy
  • parę szczypt pieprzu
  • parę szczypt kuminu
  • sól
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Dodatki:
  • pikantne grzanki
  • kwaśna śmietana
  • świeża kolendra
Zupa z czarnej fasoli - sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę i płuczemy. W sporym garnku smażymy na oleju cebulę, czosnek i jalapeno. Dodajemy fasolę i zalewamy zimną wodą. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień i gotujemy dalej na małym ogniu. Dodajemy listek laurowy, pieprz, kumin i trochę soli. Kiedy fasola jest miękka, wlewamy wino i sos sojowy, gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy zupę posypaną pikantnymi grzankami, z kwaśną śmietaną i posiekaną kolendrą. Zupę można przygotować z dodatkiem wędzonego boczku oraz chorizo, wkładając je do cebuli na początku gotowania.

Informacje o Zupa z czarnej fasoli

  • Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

    Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

    . Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze około 2 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przepis na meksykańską sopa de frijoles - zupę z czarnej fasoli [KUCHNIE ŚWIATA] Klasyczna turecka zupa z soczewicy (czyli süzme mercimek çorbasi)jest prosta do wykonania, sycąca, a przy tym

  • Czym się karmi dusza

    Czym się karmi dusza

    gotowania dodajemy plastry pomarańczy i jeszcze chwilę gotujemy. Dynię z owocami podajemy na zimno, w karmelowym syropie. Zupa z czarnej fasoli (Dla 4-6 osób) 50 dag czarnej fasoli 4 łyżki oleju 2