Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kaczka z marynowanymi wiśniami
Kaczka z marynowanymi wiśniami - składniki:
Kaczka z marynowanymi wiśniami - sposób przygotowania:
Wiśnie w zalewie należy przygotować dzień wcześniej. Drylujemy je (albo nie, jeśli nie przeszkadzają nam pestki). Zagotowujemy ocet, dodając 1 i 1/2 szklanki cukru. Wkładamy do niego wiśnie i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy wiśnie, a zalewę jeszcze raz gotujemy i zdejmujemy szumowiny. Ostudzoną zalewamy wiśnie i odstawiamy na parę godzin. Następnie zlewamy zalewę, dodajemy pozostały cukier, miód i goździki, i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zalewamy nią wiśnie i odstawiamy do następnego dnia. Piersi płuczemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na maśle, a potem układamy w brytfannie i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy ok. 40 min w 180 st. C, po czym zbieramy tłuszcz i pieczemy 20 min. Jeszcze raz zbieramy tłuszcz, a do sosu dodajemy syrop z wiśni (ale bez owoców) i co jakiś czas polewamy nim mięso. W razie potrzeby podlewamy je wodą. Piersi pieczemy do miękkości (w sumie 1,5-2 godzin). Podajemy je obłożone marynowanymi wiśniami.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki