Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka z marynowanymi wiśniami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka z marynowanymi wiśniami - składniki:
Kaczka z marynowanymi wiśniami - sposób przygotowania: Wiśnie w zalewie należy przygotować dzień wcześniej. Drylujemy je (albo nie, jeśli nie przeszkadzają nam pestki). Zagotowujemy ocet, dodając 1 i 1/2 szklanki cukru. Wkładamy do niego wiśnie i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy wiśnie, a zalewę jeszcze raz gotujemy i zdejmujemy szumowiny. Ostudzoną zalewamy wiśnie i odstawiamy na parę godzin. Następnie zlewamy zalewę, dodajemy pozostały cukier, miód i goździki, i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zalewamy nią wiśnie i odstawiamy do następnego dnia. Piersi płuczemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na maśle, a potem układamy w brytfannie i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy ok. 40 min w 180 st. C, po czym zbieramy tłuszcz i pieczemy 20 min. Jeszcze raz zbieramy tłuszcz, a do sosu dodajemy syrop z wiśni (ale bez owoców) i co jakiś czas polewamy nim mięso. W razie potrzeby podlewamy je wodą. Piersi pieczemy do miękkości (w sumie 1,5-2 godzin). Podajemy je obłożone marynowanymi wiśniami.