Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tajska wołowina z makaronem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tajska wołowina z makaronem - składniki:
Tajska wołowina z makaronem - sposób przygotowania: Mieszamy sos sojowy, miód, 1 łyżkę sosu rybnego, 1/4 łyżeczki soli. Wkładamy mięso do marynaty na 20 min. Na 2 łyżkach oleju smażymy pokrojone w piórka szalotki. Gdy się przyrumienią, dodajemy posiekany imbir i pastę curry. Smażymy minutę, stale mieszając. Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Dodajemy sok z limonki oraz resztę sosu rybnego, solimy. Pozostawiamy w cieple, aby nie wystygło. Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy na ruszcie posmarowanym olejem, po 4 min z każdej strony. Zdejmujemy, kroimy w plasterki (w poprzek włókien). Paprykę pokrojoną w paski mieszamy z posiekaną na długie kawałki dymką i resztą oleju. Całość krótko grillujemy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami, rozkładamy w miseczkach, zalewamy gorącym bulionem. Na wierzchu kładziemy pokrojone w plasterki mięso. Potrawę podajemy z cząstkami limonki, skropioną sosem rybnym.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką