Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak czosnkowo-cytrynowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak czosnkowo-cytrynowy - składniki:
Kurczak czosnkowo-cytrynowy - sposób przygotowania: Siekamy listki tymianku i igiełki rozmarynu. Ścieramy skórkę z cytryn, mieszamy z ziołami. Otarte cytryny kroimy na ćwiartki. Kurczaki myjemy i osuszamy. Nacieramy od środka solą i pieprzem, lekko luzujemy skórkę na piersi, oddzielając ją od mięsa. Pomiędzy skórę i mięso wsuwamy mieszaninę ziół i skórki cytrynowej. Do środka każdego kurczaka wkładamy po 2 ćwiartki cytryny. Oliwę przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy kurczaki. Układamy na blasze piersią do góry. Główki czosnku kroimy w poprzek na połówki, układamy je dookoła mięsa razem z pozostałymi ćwiartkami cytryny. Pieczemy 1,5 godziny w 190 st. C, co jakiś czas polewając mięso wytwarzającym się sosem oraz bulionem. Po wyjęciu kurczaków z piekarnika, zalewamy blachę pozostałym bulionem, mieszając, zeskrobujemy resztki smaku. Powstały sos cedzimy do rondelka, zagotowujemy i pozostawiamy na mocnym ogniu, aby trochę odparował. Można go zagęścić dodawanym po kawałeczku zimnym masłem lub odrobiną rozprowadzonej w wodzie mąki ziemniaczanej (ew. kukurydzianej). Można także zabielić sos śmietaną albo zaciągnąć go żółtkiem. Tak przygotowane kurczaki świetnie smakują z marynowanym fenkułem. (Według książki Madhur Jaffrey "Ultimate Curry Bible")