Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czernina

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czernina - składniki:
Czernina - sposób przygotowania: Ugotuj bulion: opłucz i umyj żeberka, zalej je w garnku 3/4 litra zimnej wody, posól i gotuj, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaj obrane i umyte warzywa, gotuj do miękkości. Krew kaczki wlej do miseczki, wymieszaj z octem i piernikiem. Śliwki umyj, zalej wodą, a gdy zrobią się miękkie, ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, wywar śliwkowy wlej do rondla, ugotuj w nim obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Uważaj, aby nie rozgotować owoców. Przecedź bulion, wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości, pokrój je w paski. Do bulionu wlej krew kaczki, wymieszaj. Dodaj mięso, śliwki i jabłka (wraz z sokiem, w którym się gotowały). Przypraw do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i majerankiem. Podgrzej, mieszając, ale uważaj, aby nie zagotować. Czerninę możesz podawać z łazankami.

Informacje o Czernina

  • Gzik, korbol i pyry, tej!

    Gzik, korbol i pyry, tej!

    ziemniaki gotuje się dla towarzystwa gziku w łupinach czyli mundurkach. Fot. Shutterstock Obok ślepych ryb bardzo popularną zupą w Wielkopolsce jest polewka na bazie wody i maślanki lub zsiadłego mleka, czernina z kaczki i sezonowo zupa z dyni

  • Gęsina na św. Marcina

    Gęsina na św. Marcina

    , Niemczech oraz Austrii. Z kolei w południowej Szwecji gęsinę oraz czerninę przyjęło się jadać w przeddzień imienin Marcina - 10 listopada. Gdy mowa o świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się w tym miejscu barwną legendę. Według opowieści święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności

  • Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    Co naprawdę jadł pan Zagłoba

    dawnych pojęć nie była to zupa, tylko danie mięsne. Za zupy nie uważano także lekkich piwnych, winnych czy mlecznych "polewek", a czernina była uważana za potrawkę. Juliusz Słowacki pisze w 1832 roku, że w emigracyjnym Paryżu brakowało mu na Wielkanoc kuchni polskiej