Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kremowa zupa ziemniaczana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kremowa zupa ziemniaczana - składniki:
  • 5 dag masła
  • 1 szklanka posiekanego selera naciowego
  • 3 duże posiekane szalotki
  • 1 kg korzenia selera (obranego i pokrojonego w kostkę)
  • 30 dag obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 1.5 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
Kremowa zupa ziemniaczana - sposób przygotowania: Roztop masło w rondlu, wsyp seler naciowy, przykryj i duś 3 minuty. Dodaj szalotki i smaż bez pokrywki około 3 minut. Włóż seler korzeniowy i ziemniaki, wlej bulion i wsyp tymianek. Szybko zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem 40 minut. Zdejmij z ognia, ostudź i zmiksuj. Potem wymieszaj zupę ze śmietaną, zagotuj jeszcze raz i przypraw do smaku.

Informacje o Kremowa zupa ziemniaczana

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Kremowa i sycąca zupa ziemniaczana, z delikatnym aromatem wędzonki. Możesz ją podawać z pieczywem czosnkowym lub grzankami z serem. Zobacz przepis na zupę ziemniaczaną górską Znakomity dodatek do zup, np. do barszczu , zupy ziemniaczanej lub zupy-krem z brokułów. To także znakomita propozycja na