Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody czekoladowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody czekoladowe - składniki:
  • 1/2 laski wanilii
  • 35 dag grubo pokrojonej dobrej gorzkiej czekolady (co najmniej 60-proc.)
  • 3.5 szklanki kremówki śmietany
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
Lody czekoladowe - sposób przygotowania: Rozkrój wanilię wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka ze środka, przełóż je do rondelka. Dodaj czekoladę i śmietanę kremówkę, ciągle mieszając, zagotuj na małym płomieniu. Zdejmij z ognia. Ubij jajka z solą i powolutku, ciągle ubijając, wlewaj gorącą czekoladową śmietanę. Powstałą masę ponownie przełóż do rondelka, gotuj na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekiego zgęstnienia. Przecedź przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstaw do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudź, mieszając od czasu do czasu. Masę zamroź w maszynie do lodów lub przykryj, wstaw do zamrażalnika i pozostaw na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie. Rada: Nie dajcie się oszukać - nie ma dobrych lodów niskokalorycznych. Lody bez śmietany, żółtek i cukru są po prostu byle jakie
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!

Informacje o Lody czekoladowe

  • Wakacyjne przysmaki pod lupą. Poznaj prawdziwe oblicze lodów

    Wakacyjne przysmaki pod lupą. Poznaj prawdziwe oblicze lodów

    ;zabajone, whishy, malaga; bakalie, wanilia, kakao dla uzyskania lodów czekoladowych. W domu również możesz przygotować lody i nie musisz kupować do tego specjalnej maszynki. Oto prosty przepis na ten przysmak. Fot. Paweł Kiszkiel / AG SEMIFREDDO JOGURTOWE - składniki: cytryna 400 g jogurtu

  • Halloween z Meksyku rodem

    Halloween z Meksyku rodem

    kwadranse zajmie wam przygotowanie pysznego farszu do tradycyjnych tacos na bazie krewetek i ananasa z aromatycznym tymiankiem i kolendrą. Świetnym dodatkiem do krakersów, nachos czy mini kanapeczek będzie meksykańska pasta z czerwonej fasoli. Do tego tradycyjna, orzeźwiająca tequilla, a na deser lody

  • Pierwsza Komunia

    Pierwsza Komunia

    mówi, że nie wolno jeść między posiłkami. Proboszcz puścił do mnie oko. - Niani nic nie powiemy. Zamówił ogromne, pyszne lody czekoladowe i patrzył rozbawiony, jak jem. - Smakują ci, prawda? - zapytał, a potem dodał: - Powiedz mi, jak się teraz czujesz? - Bardzo dobrze, jestem szczęśliwa

  • Najlepsze ciasta z letnimi owocami

    Najlepsze ciasta z letnimi owocami

    porcją ciasta przykryj jabłka. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 30 minut. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Was też tak bardzo cieszy nadchodzący sezon na gruszki? To piękne, złociste ciasto podawaj na ciepło z lodami czekoladowymi lub na zimno z bitą śmietaną i

  • Desery lodowe - na upały i letnie przyjęcia

    Desery lodowe - na upały i letnie przyjęcia

    sztuk): 250 ml lodów czekoladowych 250 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30-36 proc. 2 i 1/2 łyżki cukru pudru kakao do obtoczenia kulek Łyżką do herbaty lub do melona z lodów przygotuj małe kulki lodowe i wstaw do zamrażalnika na min. 1 godzinę - muszą być

  • Uczta dla dwojga

    Uczta dla dwojga

    do gorącego (180°C) piekarnika i piec ok. 50 min. Podawać na ciepło z lodami czekoladowymi lub na zimno z bitą śmietaną i startą czekoladą. Źródło: Ugotuj.to Zdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenową mąką kukurydzianą, z ksylitolem zamiast cukru

  • Jedzenie na poprawę nastroju

    Jedzenie na poprawę nastroju

    lodów czekoladowych 250 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30-36 proc. 2 i 1/2 łyżki cukru pudru kakao do obtoczenia kulek Łyżką do herbaty lub do melona z lodów przygotuj małe kulki lodowe i wstaw do zamrażalnika na min. 1 godzinę - muszą być mocno zmrożone

  • Co jeść we wrześniu?

    Co jeść we wrześniu?

    imbir i odrobina goździków i cynamonu zaostrzą łagodne i słodziutkie gruszki. Podawaj na ciepło z lodami czekoladowymi lub na zimno z bitą śmietaną i startą czekoladą. Szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag zimnego masła 15 dag drobnego cukru łyżka świeżo