Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jajka szkockie z czerwonym tajskim curry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jajka szkockie z czerwonym tajskim curry - składniki:
  • Farsz:
  • 4 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 240g mielonej wieprzowiny
  • 30g czerwonej tajskiej pasty curry
  • 3 łyżki stołowe świeżej; drobno posiekanej kolendry
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Panierka:
  • 115g zwykłej mąki; doprawionej solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem
  • 2 jajka z wolnego wybiegu; ubite
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 200g naturalnej bułki tartej
  • 200g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • Olej roślinny do smażenia na głębokim tłuszczu
Jajka szkockie z czerwonym tajskim curry - sposób przygotowania: Weź jajka (w skorupkach) i włóż je na patelnię z wrzącą wodą. Smaż przez 6 minut. Odsącz i ostudź jajka pod zimną wodą, następnie delikatnie obierz i odstaw. W misce wymieszaj mieloną wieprzowinę z czerwoną tajską pastą curry i kolendrą, przypraw solą oraz białym pieprzem. Podziel na cztery i rozpłaszcz każdy kawałek na folii spożywczej o powierzchni około 40 cm kwadratowych. Z mięsa zrób owale o długości około 18cm i szerokości około 14cm. Osusz każde jajko papierem kuchennym i połóż na mięsnym owalu. Za pomocą folii owiń mięso dookoła każdego jajka. Upewnij się, że panierka dokładnie pokrywa każde jajko. Zdejmij folię i wstaw jajka do lodówki na 10 minut. Przygotuj sobie stanowisko do dalszej pracy. Wsyp mąkę do miski. W drugiej misce ubij dwa jajka z mlekiem. Na dużym talerzu połącz orzeszki i bułkę tartą. Panieruj każde jajko najpierw wkładając je do mąki, następnie do jajka a na końcu do bułki tartej z orzeszkami. Podgrzej olej do 190 st. C. Ostrożnie włóż każde jajko szkockie do gorącego oleju i smaż przez około 9 minut, aż nabierze złotego koloru, stanie się chrupkie a mięso dojdzie. Wyjmij cedzakiem z oleju i odsącz na papierze kuchennym. Pozwól odpocząć przez 5 minut przed podaniem. Podawaj z sałatką z trawy cytrynowej i słodkim sosem chili.
Jajka faszerowane guacamole