Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Beszamel

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Beszamel - składniki:
Beszamel - sposób przygotowania: W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, tak by się nie zrumieniło. Wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka, czyli jakieś 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Rady: *Sos ma wyjść dość rzadki i gładki, nie powinno być w nim grudek. Dlatego stale trzeba mieszać - i robiąc samą zasmażkę, i wlewając do niej mleko. *Jeśli zdarzy się tak, że w sosie powstaną grudki, można przetrzeć go przez sito i dokładnie wymieszać. *Gdy sos wyjdzie za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną mleka. *Jeżeli nie zamierzamy od razu używać sosu, na wierzchu kładziemy plasterek masła. Rozpłynie się na powierzchni gorącego beszamelu i zapobiegnie powstaniu kożucha. *Do gorącej zasmażki wlewamy zimne mleko, a do wystudzonej - gorące. *Aby beszamel był jeszcze bardziej aromatyczny, w mleku można wcześniej zaparzyć połówkę cebuli, 2 liście laurowe i 3 gałązki natki. Powinny się moczyć około godziny. w tym czasie mleko się wystudzi. *Beszamel można trzymać w lodówce przez 4 dni.   Warianty sosu beszamelowegoMornay beszamel z dodatkiem żółtek i startego sera (zwykle jest to albo sam gruyere, albo pół na pół z parmezanem). Do gotowego beszamelu (600 ml) dodajemy 80 g startego sera, mieszamy, a gdy składniki się połączą, dodajemy 2 żółtka roztrzepane z odrobiną mleka. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie zagotowujemy, żeby żółtka się nie ścięły! Sos Mornay podajemy do ryb i owoców morza, warzyw i makaronów. Soubise podawany zwykle do białych mięs i warzyw beszamel z dodatkiem cebuli. Kroimy w cienkie plasterki 200 g cebuli. Szklimy ją na maśle, ale nie przyrumieniamy. Dodajemy gotowy beszamel (600 ml), doprowadzamy do wrzenia i, mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przecedzamy przez sito, cebulę wyrzucamy. Sos łączymy ze 100 ml gęstej śmietany (najlepiej creme frache), podgrzewamy 5 minut. Inne - w mleku, którym później zalewamy zasmażkę, zaparzamy kawałek skórki cytrynowej, a do gotowego sosu wyciskamy odrobinę soku (wyjdzie świetny sos do ryb); można też do beszamelu dodać 1-2 łyżki musztardy francuskiej (taki sos będzie pasował do kurczaka lub jajek na twardo).
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem

Informacje o Beszamel

  • Sycące menu z makaronem zapiekanym pod beszamelem

    Sycące menu z makaronem zapiekanym pod <strong>beszamelem</strong>

    lasagne (lazanię). Świetnie pasują do niego również zielone oliwki oraz kapary. Kokardki zapiekane pod beszamelem 300 g makaronu kokardki Sos z mięsem: 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml gęstego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej tymianek oregano

  • Jak po maśle

    Jak po maśle

    Beszamel, czyli tak zwany biały sos, został podobno wymyślony w XVII wieku, przez jednego z wysokich urzędników francuskiego dworu - Louisa de Béchameil. Wyśmienicie nadaje się do zapiekanych makaronów i warzyw. Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz

  • Sposób na sos beszamelowy

    Sposób na sos beszamelowy

    Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV, który słynął z zamiłowania do dobrej kuchni. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel - wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Podobno Bechamel pracował nad recepturą

  • Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych

    Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych

    cukier sól 2.5 szklanki beszamelu Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę smażyć razem

  • Menu z chłodnikiem ogórkowym

    Menu z chłodnikiem ogórkowym

    pepperoncini cukier sól 2.5 szklanki beszamelu Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę

  • Święta we włoskim stylu

    Święta we włoskim stylu

    grudki. Dodaj gorące mleko, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej i sól, zagotuj, stale mieszając. 5. Wysmaruj tłuszczem blaszkę do pieczenia i na jej dnie rozprowadź sporą ilość beszamelu, następnie ułóż dwa płaty Lasagne Barilla, przykryj sosem z pieczarek i beszamelem, a następnie posyp startym parmezanem

  • Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

    Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

    makaronu z farszem. Beszamel trochę masła i oliwy do podsmażenia 6?7 łyżek mąki uniwersalnej 1,5 litra świeżego mleka (żadnych puszek i proszków) 2 żółtka szczypta tartej gałki muszkatołowej odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Podsmażamy oliwę i masło, dodajemy mąkę. Cały czas mieszając

  • Danie ze spiżarni

    pomidorowy, przyprawy. Przydatne, choć niekonieczne, zmienne dodatki służące improwizacji. Na moją listę niezbędników w spiżarni wpisałam: mleko, mąkę, jajka, ziemniaki, cebulę, czosnek, masło i oliwę. Zacznijmy od dwóch podstawowych sosów - majonezu i beszamelu. Domowy majonez