Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chińska zupa z białą rzodkwią i mięsem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chińska zupa z białą rzodkwią i mięsem - składniki:
  • 300 g boczku bez kości (ze skórą)
  • 200 g kurczaka pokrojonego w kostkę (np. filety)
  • 1.5 litra bulionu drobiowego
  • 300 g białej rzodkwi
  • 20 g korzenia imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • kilka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka ryżowego wina
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżej kolendry
Chińska zupa z białą rzodkwią i mięsem - sposób przygotowania: Boczek (w całości) i kawałki kurczaka zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy, odszumowując w razie konieczności. Gdy płyn zacznie wrzeć, łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy boczek jeszcze ok. 30 minut, aż zacznie puszczać sok. Wyjmujemy boczek, studzimy i kroimy w cienkie kwadratowe kawałki, a bulion odcedzamy. Rzodkiew kroimy na plasterki zbliżone wielkością do kawałków boczku, a imbir na drobne talarki. W woku rozgrzewamy olej, do-dajemy imbir oraz rozgniecione ziarna pieprzu i krótko smażymy. Wlewamy wino oraz bulion, wrzucamy rzodkiew i boczek. Gdy wywar zacznie wrzeć, gotujemy go jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem dodajemy listki świeżej kolendry.