Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort Neli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort Neli - składniki:
  • 45 dag zmielonych orzechy+włoskie">orzechów włoskich
  • 30 dag cukru pudru
  • 12 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki brązowego rumu
  • łuskane orzechy do dekoracji tortu
  • masło i mąka do formy
  • Masa czekoladowa:
  • 12 dag czekolady deserowej
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki rumu
  • sól
  • Polewa kawowa:
  • 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
  • 13 dag cukru
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 łyżek rumu
  • Oraz:
  • połówki orzechy+włoskie">orzechów włoskich i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Tort Neli - sposób przygotowania: Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj - bardzo delikatnie - ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce. Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.