Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tatar z gęsi, wędzona śmietana, granita z gruszki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tatar z gęsi, wędzona śmietana, granita z gruszki - składniki:
  • 2 kacze piersi
  • sól
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 1 dojrzała i aromatyczna gruszka
Tatar z gęsi, wędzona śmietana, granita z gruszki - sposób przygotowania: Oddzielamy skórę i zdejmujemy błony z piersi kaczki. Mięso siekamy. Nie przyprawiamy, dajemy sobie szansę, by poznać jego naturalny smak. Skórę zasypujemy grubo solą i pieczemy w 180 st. C na chrupko, uważając, żeby jej nie spalić. Studzimy, rozkładając na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Siekamy. Wygotowujemy śmietanę z rozciętą laską wanilii na małym ogniu - tak by wanilia oddała aromat. Należy sześć razy zagotować i zdjąć z ognia, uważając, by śmietany nie przegrzać, bo się rozdzieli. Studzimy, rozlewamy w płaskich naczyniach o jak największej powierzchni (tacki, formy do pieczenia), umieszczamy w wędzarce i wędzimy tak długo, aż pokryje się żółtobrązowym kożuchem. Blendujemy obraną i pozbawioną pestek gruszkę, przecieramy przez sito, zamrażamy (3-4 godziny). Tatara podajemy ze śmietanką, granitą oraz soloną skórą gęsi.