Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tatar z gęsi, wędzona śmietana, granita z gruszki
Tatar z gęsi, wędzona śmietana, granita z gruszki - składniki:
Tatar z gęsi, wędzona śmietana, granita z gruszki - sposób przygotowania:
Oddzielamy skórę i zdejmujemy błony z piersi kaczki. Mięso siekamy. Nie przyprawiamy, dajemy sobie szansę, by poznać jego naturalny smak. Skórę zasypujemy grubo solą i pieczemy w 180 st. C na chrupko, uważając, żeby jej nie spalić. Studzimy, rozkładając na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Siekamy. Wygotowujemy śmietanę z rozciętą laską wanilii na małym ogniu - tak by wanilia oddała aromat. Należy sześć razy zagotować i zdjąć z ognia, uważając, by śmietany nie przegrzać, bo się rozdzieli. Studzimy, rozlewamy w płaskich naczyniach o jak największej powierzchni (tacki, formy do pieczenia), umieszczamy w wędzarce i wędzimy tak długo, aż pokryje się żółtobrązowym kożuchem. Blendujemy obraną i pozbawioną pestek gruszkę, przecieramy przez sito, zamrażamy (3-4 godziny). Tatara podajemy ze śmietanką, granitą oraz soloną skórą gęsi.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki