Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z ciecierzycy i granatu z opiekanymi bakłażanami i jogurtem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z ciecierzycy i granatu z opiekanymi bakłażanami i jogurtem - składniki:
Sałatka z ciecierzycy i granatu z opiekanymi bakłażanami i jogurtem - sposób przygotowania: Bakłażany opiekamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym grillu. Muszą być miękkie i soczyste, z dymnym zapachem i nadpaloną skórką. Studzimy je i obieramy. Wykładamy na sito, aby odciekł nadmiar soku. Jogurt mieszamy z tahiną, sokiem z 1 cytryny, kuminem i cynamonem. Doprawiamy solą. Z soku z drugiej cytryny, miodu, odrobiny soli i oleju robimy sos. Mieszamy z ciecierzycą, orzechami, pestkami granatu i posiekaną kolendrą. Podajemy z bakłażanem i jogurtem. Dekorujemy szczawiem. Można też polać jogurt dobrą oliwą.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka