Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z ciecierzycy i granatu z opiekanymi bakłażanami i jogurtem
Sałatka z ciecierzycy i granatu z opiekanymi bakłażanami i jogurtem - składniki:
Sałatka z ciecierzycy i granatu z opiekanymi bakłażanami i jogurtem - sposób przygotowania:
Bakłażany opiekamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym grillu. Muszą być miękkie i soczyste, z dymnym zapachem i nadpaloną skórką. Studzimy je i obieramy. Wykładamy na sito, aby odciekł nadmiar soku. Jogurt mieszamy z tahiną, sokiem z 1 cytryny, kuminem i cynamonem. Doprawiamy solą. Z soku z drugiej cytryny, miodu, odrobiny soli i oleju robimy sos. Mieszamy z ciecierzycą, orzechami, pestkami granatu i posiekaną kolendrą. Podajemy z bakłażanem i jogurtem. Dekorujemy szczawiem. Można też polać jogurt dobrą oliwą.
- 3 duże bakłażany
- 300 g gęstego bałkańskiego jogurtu
- 1 płaska łyżka tahiny
- sok z 2 cytryn
- 2 szczypty kuminu
- szczypta cynamonu
- sól do smaku
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g uprażonych orzechów laskowych
- 1 duży owoc granatu
- 1 pęczek kolendry
- 4 łyżki dobrej oliwy
- listki szczawiu krwistego do dekoracji
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki