Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Suflety

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Suflety - składniki:
  • 80 g masła
  • 80 g mąka+pszenna">mąki pszennej
  • 380 ml ciepłego mleka
  • 160 g sera gruyere
  • startego na tarce o drobnych oczkach
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło i mąka do przygotowania foremek
  • 500 ml śmietanki 36%
  • posiekane listki trybuli
Suflety - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Robimy beszamel. W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, ciągle mieszając, robimy jasną zasmażkę. Mieszając, stopniowo wlewamy ciepłe mleko, podgrzewamy 2-3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć. Wrzucamy połowę startego sera, mieszamy, aby połączył się z beszamelem. Studzimy kilka minut. Łączymy z 4 żółtkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy 1/3 piany z sosem serowym, po czym dodajemy resztę i mieszamy łyżką, aż powstanie gładka i puszysta masa. Natłuszczamy i oprószamy mąką 6 wysokich kokilek (każda o pojemności 200 ml), przekładamy do nich masę, wygładzamy wierzch. Naczynia ustawiamy w metalowej brytfance, wlewamy do niej tyle wrzątku, aby sięgał do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy brytfannę do piekarnika na ok. 30 minut - suflety muszą urosnąć. Wyjmujemy naczynka z brytfanki, studzimy 10 minut, po czym ostrożnie okrawamy suflety przy brzegach i wyjmujemy je z kokilek, studzimy. Przekładamy do naczynia wyściełanego pergaminem i wkładamy do lodówki na godzinę**. Układamy suflety w 6 żaroodpornych płytkich naczyniach, polewamy każdy śmietanką wymieszaną z 1 żółtkiem, posypujemy resztą startego gruyere'a. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor (25 minut). Posypujemy trybulą i podajemy. Rady: * W tym przepisie potrzebujemy nieco gęstszego beszamelu, dlatego zmieniamy proporcje mleka do masła i mąki. Przygotowując sos, nie zdejmujemy zasmażki z ognia, ale od razu wlewamy ciepłe mleko. * * Suflety można trzymać w lodówce maksymalnie 2 dni, a potem dokończyć potrawę.

Informacje o Suflety

  • Menu dnia z tartą gruszkową

    Menu dnia z tartą gruszkową

    pieprzem i chili. Zobacz przepis na: Suflet z naleśników faszerowanych serem Sezon an gruszki w pełni - czemu wiec nie zrobić tej prostej tarty na maślanym kruchym spodzie. Zobacz przepis na: Tarta gruszkowa Ciągle głodny? Zobacz więcej przepisów na ciasta z gruszkami. Przekładaniec łasucha - 3Bit

  • Kremowe menu z deserem dla ochłody

    Kremowe menu z deserem dla ochłody

    Doskonałym dodatkiem do sufletów z koziego sera będzie sałatka z pieczonych lub gotowanych buraków i fasolki szparagowej polana octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Suflety z koziego sera 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 3,2% lub śmietanki kremówki 2 łyżeczki dobrej musztardy 2

  • Menu dnia

    Menu dnia

    wyrazistych przypraw. Wszystko to zapiekane na chrupko. Trudno się oprzeć!   Suflet z naleśników faszerowanych serem Ciasto naleśnikowe: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 50 dag koziego sera twarogowego (np. Le Frais lub Le

  • Pierwsza kulinarna gwiazda. Premiera książki Julii Child [mamy przepisy]

    Pierwsza kulinarna gwiazda. Premiera książki Julii Child [mamy przepisy]

    - przepisy wraz z radami pokazującymi, jak Francuzi przyrządzają warzywa, jak - nie mieszkając nad Morzem Śródziemnym - zrobić własną zupę bouillabaisse, jak obchodzić się z delikatnymi sufletami... To nie jest zwykła książka kucharska, która prezentuje zbiór przepisów - to podręcznik uczący kuchni

  • Niezwykłe kompozycje owocowo-kwiatowe w nowych produktach dżemowych Łowicz takich, że Łooo!

    Niezwykłe kompozycje owocowo-kwiatowe w nowych produktach dżemowych Łowicz takich, że Łooo!

    przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie straciło chrupkości. Podawaj z dżemem Łowicz brzoskwinia z lawendową nutą. Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży Składniki: 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)50 g mąki pszennej500 ml mleka 3,2%1/3 łyżeczki tartej gałki

  • Słodkie przyjemności najwyższej jakości - czekolady Lidla z certyfikatem UTZ

    Słodkie przyjemności najwyższej jakości - czekolady Lidla z certyfikatem UTZ

    . "Miłośnikom czekolady proponuję takie wypieki jak np. suflet czekoladowy. Do jego przyrządzenia potrzebna jest przede wszystkim wysokiej jakości czekolada deserowa. Sekret tkwi natomiast w samym procesie przygotowania. Wystarczy zmieszać ubite wcześniej jajka z cukrem pudrem, mąką oraz rozpuszczoną

  • Pyszny żółty ser - nie tylko na kanapce

    Pyszny żółty ser - nie tylko na kanapce

    kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki. Autor: Tomek Woźniak Suflety serwuj, gdy jeszcze są gorące. Dobrym

  • Nowy piekarnik Samsung Dual Cook Flex - dzielone drzwi otwierają nowe możliwości pieczenia

    Nowy piekarnik Samsung Dual Cook Flex - dzielone drzwi otwierają nowe możliwości pieczenia

    kolei najnowsza innowacja marki Samsung – Flex Door, czyli dzielone drzwi, zapewniają niezależny dostęp do górnej komory piekarnika lub do jego całości. Można więc sprawdzać stan upieczenia kaczki nie martwiąc się, że przez częste otwieranie drzwi piekarnika suflet czekoladowy w