Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Toskański sos pomidorowy z nowalijek (Pommarola toscana )

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Toskański sos pomidorowy z nowalijek (Pommarola toscana ) - składniki:
Toskański sos pomidorowy z nowalijek (Pommarola toscana ) - sposób przygotowania: Marchewki, cebulę, selera kroimy na grube kawałki, wrzucamy do dużego garnka z całymi ząbkami czosnku, bazylią, natką i pomidorami (jeśli używamy świeżych, trzeba je pokroić w kostkę). Zalewamy oliwą i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy do smaku sól, pieprz i szczyptę cukru. Studzimy i miksujemy. Sos można przelać do słoików i pasteryzować. UWAGA: jest to najlepszy sos pomidorowy na świecie! Nie należy oszczędzać na bazylii i oliwie. Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, warto poszukać dobrej jakości pomidorów w puszce.