Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Toskański sos pomidorowy z nowalijek (Pommarola toscana )
Toskański sos pomidorowy z nowalijek (Pommarola toscana ) - składniki:
Toskański sos pomidorowy z nowalijek (Pommarola toscana ) - sposób przygotowania:
Marchewki, cebulę, selera kroimy na grube kawałki, wrzucamy do dużego garnka z całymi ząbkami czosnku, bazylią, natką i pomidorami (jeśli używamy świeżych, trzeba je pokroić w kostkę). Zalewamy oliwą i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy do smaku sól, pieprz i szczyptę cukru. Studzimy i miksujemy. Sos można przelać do słoików i pasteryzować. UWAGA: jest to najlepszy sos pomidorowy na świecie! Nie należy oszczędzać na bazylii i oliwie. Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, warto poszukać dobrej jakości pomidorów w puszce.
- 1 pęczek młodych marchewek
- 4 młode cebule
- 1 serce selera naciowego z liśćmi
- 3-4 ząbki młodego czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 puszki (po 400 g) pomidorów w zalewie lub 1.5 kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki
- 6-7 łyżek oliwy extra vergine
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki