Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa pomidorowo-pomarańczowa z serowymi grzankami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa pomidorowo-pomarańczowa z serowymi grzankami - składniki:
  • Zupa:
  • 1-1.2 kg pomidorów
  • 4 łyżki masła
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku
  • Grzanki:
  • 8 kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie
  • 200 g gruyerea lub parmezanu; pokrojonego w cieniutkie płatki
Zupa pomidorowo-pomarańczowa z serowymi grzankami - sposób przygotowania: Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną. Topimy masło w rondlu, wrzucamy cebulę, solimy, szklimy 5 minut, nie rumieniąc. Dokładamy czosnek, tymianek i cynamon, dusimy razem jeszcze pół minuty. Dodajemy rozgotowane pomidory wraz z sokiem, który puściły, wlewamy szklankę wody oraz sok z pomarańczy, zagotowujemy. Dusimy 20 minut na małym ogniu. Miksujemy zupę, ewentualnie dodatkowo przecieramy ją przez sitko, aby była idealnie gładka. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub octem, gotujemy jeszcze 2 minuty. Możemy dodać trochę soli. W czasie gdy zupa się gotuje, przyrządzamy grzanki: układamy chleb na blasze, wsuwamy pod rozgrzany grill piekarnika na minutę, odwracamy i układamy na wierzchu płatki sera*. Pozostawiamy w piekarniku przez minutę, aż ser się stopi. Do każdej porcji zupy podajemy dwie grzanki.