Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto drożdżowe słodkie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto drożdżowe słodkie - składniki:
Ciasto drożdżowe słodkie - sposób przygotowania: Mieszamy mąkę z drożdżami, roztrzepanymi jajkami i cukrem. Potem wyrabiamy, dodając miękkie masło pokrojone na kawałeczki (po trochu, stale wyrabiając). Pod koniec wyrabiania dorzucamy żółtko. Ciasto będzie dosyć luźne, błyszczące i nie będzie się lepiło, bo jest tłuściutkie. Wkładamy je do nasmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie krótko je zagniatamy, przykrywamy i wkładamy na cały dzień do lodówki. Po wyjęciu nadajemy ciastu kształt, czyli np. lepimy z niego brioszkę, formujemy ślimaki lub bułeczki - dokładny opis postępowania znajdziecie w ramce u góry. Niezależnie od tego, co zrobiliśmy z ciastem, zostawiamy je na 2 godziny w cieple, aby wyrosło. Potem nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, wkładamy ciasto lub ciastka (można posmarować je po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem), od razu zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. Brioszka piecze się 45 minut, bułkom i ślimakom wystarczy 25 minut. Jeśli z ciasta ma powstać brioszka, lepimy wałek o długości takiej keksówki, jaką mamy (nie przejmujemy się, że wałek wychodzi chudy, bo przecież wyrośnie) i wkładamy go do nasmarowanej masłem formy. Jeśli zamierzamy piec bułeczki, lepimy z ciasta kulki równej wielkości; nieduże, będą rosły. Można upiec je puste albo spłaszczyć, nadziać, np. powidłami, i skleić. Układamy je na posmarowanej masłem lub wyściełanej pergaminem blasze, zachowując odstępy. Jeśli chcemy, aby wyszły nam ślimaki, kładziemy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i rozwałkowujemy na prostokąt. Można (po usunięciu folii) posypać go cynamonem i cukrem lub posiekanymi orzechami. Zwijamy w rulon, kroimy na centymetrowe plastry, układamy na natłuszczonej lub wyściełanej pergaminem blasze. Rada: Z jajkami i masłem, ale bez mleka (według przepisu Norberta Niederkoflera). Świetne na brioszki, słodkie bułeczki, ślimaki itp.

Informacje o Ciasto drożdżowe słodkie

  • Dlaczego ciasto rośnie? Trzy spulchniacze wypieków

    Dlaczego ciasto rośnie? Trzy spulchniacze wypieków

    pozwala szybko, bo bez przygotowywania rozczynu, spulchnić ciasto z połowy kilograma mąki. W sam raz do ciasta drożdżowego, słodkich bułeczek i rogalików, a nawet domowego chleba. Drożdże instant to jedyny rodzaj drożdży, jaki należy stosować w procesie pieczenia w automatycznym wypiekaczu do chleba, by

  • Kulinarny niezbędnik - przepisy na ciasta, które warto znać!

    Kulinarny niezbędnik - przepisy na ciasta, które warto znać!

    drożdżowe wytrawne (bez jajek) , jest świetne np. na spód do pizzy. By ułatwić sobie pracę, możesz wykorzystać do jego zagniatania automat do wypieku chleba. Ciasto drożdżowe słodkie 250 g mąki pszennej typu 550 3-4 g (1/2 torebki) suszonych drożdży 2 jajka 30 g drobnego cukru 200 g miękkiego masła