Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffiny z otrębami
Muffiny z otrębami - składniki:
Muffiny z otrębami - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy otręby i żurawiny, mieszamy, robimy w środku dołek. Masło i miód podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Jajka łączymy z jogurtem. Do dołka w mieszaninie suchych składników wlewamy masło z miodem i jajka z jogurtem. Szybko mieszamy łyżką - ciasto powinno być grudkowate. Zagłębienia w formie wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut. Pozostawiamy muffinki w foremkach na 5 minut, potem delikatnie wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub na zimno z masłem.
- (na 12 sztuk)
- 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g otrąb pszennych lub owsianych
- 185 g suszonych żurawin amerykańskich
- 90 g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki