Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sarna dąb gruszka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sarna dąb gruszka - składniki:
  • 1 filet z sarny (comber) o wadze ok. 700 g
  • 150 g soli morskiej
  • 150 g brązowego cukru
  • 5 g czarnuszki
  • 50 g musztardy Dijon
  • 50 g wody
  • 100 g laktozy (można zamówić np. przez stronę www.chemik.aip.pl oraz w sklepach internetowych z akcesoriami dla piwowarów; laktoza bywa też w aptekach)
  • 2 gruszki
  • 30 g krowiego; dojrzewającego sera np. Jersey Blue
  • 300 ml wywaru grzybowego
  • 12 listków dębu
  • 1 l oleju słonecznikowego
  • sól
  • mielona czarnuszka do smaku
  • listki majeranku do dekoracji
Sarna dąb gruszka - sposób przygotowania: Oczyszczamy mięso sarny. Marynujemy je w soli, cukrze i czarnuszce przez 6 godzin. Co godzinę odwracamy. Potem osuszamy je na ręczniku papierowym i wycieramy z przypraw. Kroimy w cieniutkie plastry. W rondelku mieszamy musztardę z wodą i laktozą - gotujemy, aż musztarda stwardnieje. Wykładamy ją na silipat (sylikonową matę do pieczenia). Kiedy wystygnie, mielemy na puder. Gruszki obieramy, kroimy w długie wstęgi i oprószamy pudrem z musztardy. Na paski z sarny nakładamy starty ser i przykrywamy plastrami gruszki z musztardą. Zagotowujemy w garnku wywar grzybowy, blanszujemy w nim liście dębu, suszymy je w dehydratorze w temperaturze 65°C. Wysuszone smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do 180 st. C. Odsączamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i mieloną czarnuszką. Układamy obok sarny, dekorujemy majerankiem.