Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurki z migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurki z migdałami - składniki:
Kurki z migdałami - sposób przygotowania: Dobę wcześniej robimy "mleko": blendujemy (2-3 minuty) migdały z wodą. Odstawiamy na 24 godziny, odciskamy przez gazę do miseczki, zbierając do niej "mleko". Robimy mus z kurek: grzybki czyścimy, płuczemy i osuszamy, smażymy na maśle. Zagotowujemy śmietankę i dodajemy do niej kurki. Gotujemy 3 minuty. Listki żelatyny namaczamy na kilka minut w zimnej wodzie. Odciskamy i dodajemy do kurek, blendujemy, przecieramy przez sitko. Doprawiamy, wstawiamy na noc do lodówki. Kończymy danie: mus kurkowy ubijamy mikserem, aby go spulchnić i napowietrzyć, przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na każdy talerz po 4 kulki musu, posypujemy migdałami. Małe kurki czyścimy, myjemy i osuszamy, smażymy na maśle (w całości), kładziemy obok musu. Polewamy migdałowym mlekiem, dekorujemy pędami jodły, solimy i pieprzymy.
Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu