Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka filo ze szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekanka filo ze szpinakiem - składniki:
Zapiekanka filo ze szpinakiem - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Szpinak dokładnie myjemy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy, siekamy, wrzucamy do miski i mieszamy z ricottą oraz pokruszoną fetą. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy posiekaną miętę. W wyściełanej pergaminem formie układamy 4 warstwy ciasta filo, każdą smarując rozpuszczonym masłem (forma powinna być nieco mniejsza niż płaty ciasta). Następnie kładziemy farsz, a na nim kolejne 4 natłuszczone masłem arkusze ciasta filo. Wystające boki ciasta zawijamy do środka. Pieczemy około 40 minut w 180 st. C, aż wierzch się przyrumieni. Gdy zapiekanka trochę przestygnie, dzielimy ją na równe kwadraty. Smakuje i na ciepło, i na zimno.