Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka filo ze szpinakiem
Zapiekanka filo ze szpinakiem - składniki:
Zapiekanka filo ze szpinakiem - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Szpinak dokładnie myjemy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy, siekamy, wrzucamy do miski i mieszamy z ricottą oraz pokruszoną fetą. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy posiekaną miętę. W wyściełanej pergaminem formie układamy 4 warstwy ciasta filo, każdą smarując rozpuszczonym masłem (forma powinna być nieco mniejsza niż płaty ciasta). Następnie kładziemy farsz, a na nim kolejne 4 natłuszczone masłem arkusze ciasta filo. Wystające boki ciasta zawijamy do środka. Pieczemy około 40 minut w 180 st. C, aż wierzch się przyrumieni. Gdy zapiekanka trochę przestygnie, dzielimy ją na równe kwadraty. Smakuje i na ciepło, i na zimno.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki