Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto z marcepanem i żurawiną
Ciasto z marcepanem i żurawiną - składniki:
Ciasto z marcepanem i żurawiną - sposób przygotowania:
Masło rozcieramy na kremową masę. Marcepan kroimy na kawałki, porcjami dodajemy do masła wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą. Ucieramy 6-8 minut. Żurawiny mieszamy z łyżeczką mąki pszennej. Resztę tej mąki łączymy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy, mieszamy. Dodajemy żurawiny, jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej keksówki (o dł. 28-30 cm), przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C (termoobieg: 160 st. C). Robimy syrop, gotując sok pomarańczowy z cukrem przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Mieszamy z rumem, polewamy jeszcze gorące ciasto. Gdy ostygnie, zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 dni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- (na 16 porcji) )
- Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 100 g surowej masy marcepanowej
- 150 g drobnego cukru
- 1 torebka (8 g) cukru waniliowego
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 4 jajka
- szczypta soli
- po 125 g mąki pszennej i kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g suszonych żurawin
- cukier puder
- Syrop:
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki