Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gefilte fisz
Gefilte fisz - składniki:
Gefilte fisz - sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotowujemy bulion. W misce łączymy wszystkie rodzaje zmielonego mięsa ryb, drobno posiekane cebule, dwa jajka i jedno białko, skórkę i sok z cytryny, mąkę macową, sól, pieprz i 60 ml zimnej wody. Mieszamy dokładnie, aż powstanie lepka pasta. Formujemy ją w kluseczki o pękatym i wrzecionowatym kształcie (długość ok. 8 cm). Delikatnie zanurzamy w pyrkającym bulionie, wrzucamy marchewki pokrojone w kostkę i wsypujemy paprykę. Przykrywamy garnek i gotujemy jakąś godzinę. Przekładamy do pojemnika, cedzimy do niego również bulion, schładzamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. W tym czasie bulion powinien zmienić się w delikatną galaretkę. Podajemy na zimno z chrzanem i koperkiem. Bulion na czerwono Chodzi o wersję regionalną robioną na czerwonym winie, używaną do dań takich jak francuski gulasz matelote. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy 500 g szkieletów z głowami (najlepiej ryb słodkowodnych), 2-3 posiekane cebule, 350 g marchewek pokrojonych w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 3 minuty. Wlewamy 1 litr wytrawnego czerwonego wina i 1 litr wody, dodajemy 2 liście laurowe, kilka gałązek natki, 1 gałązkę tymianku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut. Cedzimy.
- 2.5 litra bulionu rybnego
- 1.1 kg grubo mielonego mięsa dorady i leszcza (lub innych ryb o białym mięsie; słono- i słodkowodnych)
- 1.1 kg grubo zmielonego mięsa szczupaka
- 230 g grubo zmielonego mięsa karpia
- 3 cebule
- 3 jajka
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki mąki macowej
- 4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 4 marchewki
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- dobry chrzan i koperek do podania
Informacje o Gefilte fisz
-
Koszerne kontra trefne
pomarańczach. Swoją ulepszoną gefilte fisz z marchewką, chrupiącymi migdałami, rodzynkami, miodem, imbirem i cebulką gotuje nie bezpośrednio w wodzie, ale zawiniętą jak kiełbaski w folię spożywczą: wtedy nie rozpada się i nie traci aromatu. Bo jedzenie ma być koszerne i smaczne. Dlatego Hanna używa dużo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki