Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gefilte fisz

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gefilte fisz - składniki:
  • 2.5 litra bulionu rybnego
  • 1.1 kg grubo mielonego mięsa dorady i leszcza (lub innych ryb o białym mięsie; słono- i słodkowodnych)
  • 1.1 kg grubo zmielonego mięsa szczupaka
  • 230 g grubo zmielonego mięsa karpia
  • 3 cebule
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki macowej
  • 4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • dobry chrzan i koperek do podania
Gefilte fisz - sposób przygotowania: W dużym garnku zagotowujemy bulion. W misce łączymy wszystkie rodzaje zmielonego mięsa ryb, drobno posiekane cebule, dwa jajka i jedno białko, skórkę i sok z cytryny, mąkę macową, sól, pieprz i 60 ml zimnej wody. Mieszamy dokładnie, aż powstanie lepka pasta. Formujemy ją w kluseczki o pękatym i wrzecionowatym kształcie (długość ok. 8 cm). Delikatnie zanurzamy w pyrkającym bulionie, wrzucamy marchewki pokrojone w kostkę i wsypujemy paprykę. Przykrywamy garnek i gotujemy jakąś godzinę. Przekładamy do pojemnika, cedzimy do niego również bulion, schładzamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. W tym czasie bulion powinien zmienić się w delikatną galaretkę. Podajemy na zimno z chrzanem i koperkiem. Bulion na czerwono Chodzi o wersję regionalną robioną na czerwonym winie, używaną do dań takich jak francuski gulasz matelote. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy 500 g szkieletów z głowami (najlepiej ryb słodkowodnych), 2-3 posiekane cebule, 350 g marchewek pokrojonych w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 3 minuty. Wlewamy 1 litr wytrawnego czerwonego wina i 1 litr wody, dodajemy 2 liście laurowe, kilka gałązek natki, 1 gałązkę tymianku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut. Cedzimy.

Informacje o Gefilte fisz

  • Koszerne kontra trefne

    Koszerne kontra trefne

    pomarańczach. Swoją ulepszoną gefilte fisz z marchewką, chrupiącymi migdałami, rodzynkami, miodem, imbirem i cebulką gotuje nie bezpośrednio w wodzie, ale zawiniętą jak kiełbaski w folię spożywczą: wtedy nie rozpada się i nie traci aromatu. Bo jedzenie ma być koszerne i smaczne. Dlatego Hanna używa dużo