Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schiaffettoni, czyli zapiekany makaron z mięsem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Schiaffettoni, czyli zapiekany makaron z mięsem - składniki:
Schiaffettoni, czyli zapiekany makaron z mięsem - sposób przygotowania: Pokrojoną kiełbasę podsmażamy na patelni na czterech łyżkach oliwy. Gdy cały tłuszcz się wytopi, dodajemy mielone mięso i drobno pokrojone salami. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy dalej na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu i dodając nieco ciepłej wody. Gdy mięso się smaży, gotujemy makaron al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody z czterema łyżkami oliwy. Odcedzamy.Mięso oddzielamy od sosu (sos pozostawiamy), mieszamy z posiekanymi jajkami. Makaron wypełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostawionym sosem mięsnym i posypujemy dużą serem pecorino, a następnie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 25 minut w 200 st. C.