Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Podpłomyki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Podpłomyki - składniki:
  • 4 szklanki mąki; najlepiej mieszanka pszennej i razowej
  • 2-3 szklanki mleka lub maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
Podpłomyki - sposób przygotowania: Przesianą mąkę mieszamy z mlekiem, dodajemy sodę i sól. Dokładnie wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i dłońmi formujemy placki, o średnicy ok. 15 cm. Palcem żłobimy wgłębienia na krzyż. Pieczemy na rozgrzanej blasze przez 35-40 min w temp. 180 st. C.

Informacje o Podpłomyki

  • Z "małą czarną" wzdłuż granic

    Z "małą czarną" wzdłuż granic

    wytrawnych smaków, nie oprzesz się niemieckim podpłomykom z serem pleśniowym i czerwoną kapustą – możesz zestawić je z filiżanką intensywnej Arpeggio o silnie wyczuwalnych nutach kakao, przygotowanej w wersji espresso macchiato - z odrobiną mleka. Niezapomniany voyage gwarantowany!   PRZEPISY

  • Proziaki z makiem [przepis]

    Proziaki z makiem [przepis]

    Proziaki z Podkarpacia Pieca już od dawna nie ma, ale smak i zapach tych placków, które ja zawsze nazywałem podpłomykami, pozostał. Niedawno dowiedziałem się, że "moje" podpłomyki (jako takie, zapewne nie powinny były posiadać w swoim

  • Równonoc - czas magii, miłości i płodności...

    Równonoc - czas magii, miłości i płodności...

    urozmaicona. Jedzono mięso i ryby. Chętnie używano ziół, miodu, olejów (na przykład makowego) i octu. Za chleb służyły podpłomyki. Za napój - lekkie piwo z jęczmienia i pszenicy z dodatkiem chmielu. Czosnek i szałwię uznawano za afrodyzjaki. By należycie uczcić Noc Kupały, dobrze jest spróbować prostych

  • Menu dnia z turecką sałatką i falafelami

    Menu dnia z turecką sałatką i falafelami

    wymieszaj z przygotowanymi składnikami sałatki. Możesz podawać z podpłomykami. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Kotlet nie musi być mięsny, by był smaczny i pożywny. Wegetariańska wersja to falafel. Kojarzone z kebabem danie jest przygotowane z ciecierzycy. To czyni go istną witaminową bombą. Rzecz dobra dla

  • Wiosenne menu dnia inspirowane kuchniami świata

    Wiosenne menu dnia inspirowane kuchniami świata

    Taka jogurtowa zupa jest nie tylko lekka, ale również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się na wczesnowiosenny obiad. Można ją podawać z chrupiącymi grzankami, pieczywem (lub podpłomykami), a także bardziej klasycznie - z ugotowanym na sypko ryżem basmati. Zupa jogurtowa po

  • Menu dnia z doskonałym curry

    Menu dnia z doskonałym curry

    . Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko. Źródło: Miesięcznik Kuchnia 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane) sól 3 listki

  • Zobaczyliśmy jak powstaje uwielbiany przez nas produkt. Relacja z wizyty w fabryce makaronów

    Zobaczyliśmy jak powstaje uwielbiany przez nas produkt. Relacja z wizyty w fabryce makaronów

    poeksperymentować z robieniem makaronu w domu, to pani Lucyna Dybał zdradza przepis na swój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Gotowe ciasto makaronowe rozwałkowuje się na cienkie płaty. Każdy z nich tnie się na mniejsze kawałki i podpieka na żeliwnym piecu lub ewentualnie patelni. Taki "podpłomyk" można

  • Grzybowa i barszcz na jednym stole

    Grzybowa i barszcz na jednym stole

    - podpłomyki z gotowanych ziemniaków, jajek i mąki, a także bryndzyłki, czyli pierogi nadziewane farszem bryndzy, ziemniaków, cebuli i oscypka. Znana jest fasola ze śliwkami, czyli fioły, kapusta z grochem z olejem lnianym, a do tego wino z owsa. W Małopolsce na wigilię podaje się "groch okrągły, dość