Podpłomyki
Informacje o Podpłomyki
-
Z "małą czarną" wzdłuż granic
wytrawnych smaków, nie oprzesz się niemieckim podpłomykom z serem pleśniowym i czerwoną kapustą – możesz zestawić je z filiżanką intensywnej Arpeggio o silnie wyczuwalnych nutach kakao, przygotowanej w wersji espresso macchiato - z odrobiną mleka. Niezapomniany voyage gwarantowany! PRZEPISY
-
Proziaki z makiem [przepis]
Proziaki z Podkarpacia Pieca już od dawna nie ma, ale smak i zapach tych placków, które ja zawsze nazywałem podpłomykami, pozostał. Niedawno dowiedziałem się, że "moje" podpłomyki (jako takie, zapewne nie powinny były posiadać w swoim
-
Równonoc - czas magii, miłości i płodności...
urozmaicona. Jedzono mięso i ryby. Chętnie używano ziół, miodu, olejów (na przykład makowego) i octu. Za chleb służyły podpłomyki. Za napój - lekkie piwo z jęczmienia i pszenicy z dodatkiem chmielu. Czosnek i szałwię uznawano za afrodyzjaki. By należycie uczcić Noc Kupały, dobrze jest spróbować prostych
-
Menu dnia z turecką sałatką i falafelami
wymieszaj z przygotowanymi składnikami sałatki. Możesz podawać z podpłomykami. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Kotlet nie musi być mięsny, by był smaczny i pożywny. Wegetariańska wersja to falafel. Kojarzone z kebabem danie jest przygotowane z ciecierzycy. To czyni go istną witaminową bombą. Rzecz dobra dla
-
Wiosenne menu dnia inspirowane kuchniami świata
Taka jogurtowa zupa jest nie tylko lekka, ale również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się na wczesnowiosenny obiad. Można ją podawać z chrupiącymi grzankami, pieczywem (lub podpłomykami), a także bardziej klasycznie - z ugotowanym na sypko ryżem basmati. Zupa jogurtowa po
-
Menu dnia z doskonałym curry
. Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko. Źródło: Miesięcznik Kuchnia 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane) sól 3 listki
-
Zobaczyliśmy jak powstaje uwielbiany przez nas produkt. Relacja z wizyty w fabryce makaronów
poeksperymentować z robieniem makaronu w domu, to pani Lucyna Dybał zdradza przepis na swój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Gotowe ciasto makaronowe rozwałkowuje się na cienkie płaty. Każdy z nich tnie się na mniejsze kawałki i podpieka na żeliwnym piecu lub ewentualnie patelni. Taki "podpłomyk" można
-
Grzybowa i barszcz na jednym stole
- podpłomyki z gotowanych ziemniaków, jajek i mąki, a także bryndzyłki, czyli pierogi nadziewane farszem bryndzy, ziemniaków, cebuli i oscypka. Znana jest fasola ze śliwkami, czyli fioły, kapusta z grochem z olejem lnianym, a do tego wino z owsa. W Małopolsce na wigilię podaje się "groch okrągły, dość
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki