Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z warzyw jesiennych

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z warzyw jesiennych - składniki:
  • po 1 marchewce purpurowej i żółtej
  • 2 marchewki zwykłe z nacią
  • 2 bulwy topinamburu
  • 2 salsefie
  • 2 kostki masła (400 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 8 cebulek perłowych
  • 2 buraki
  • 5 cytryn
  • 100 ml syropu prostego
  • 1 l świeżo wyciśniętego soku z buraków
  • 50 ml oliwy first harvest
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 kromki razowego chleba
  • kiełki kapusty i buraka
Sałatka z warzyw jesiennych - sposób przygotowania: Umyte warzywa szorujemy szczoteczką. Marchewki, topinambur i salsefię gotujemy wolno w maśle (30-40 minut) z roztartym ząbkiem czosnku, gałązką tymianku, szczyptą soli i pieprzu. Co kilka minut odwracamy. Podobnie gotujemy w maśle cebulki i buraki - oddzielnie. Emulsja cytrynowa: szorujemy cytryny, kroimy w cienkie plastry, zalewamy syropem, przykrywamy. Pieczemy przez 1,5 godziny w 180 st. C, mielemy w Thermomiksie. Sok z buraka redukujemy do objętości 50 ml, ucieramy z oliwą i przyprawiamy. Oliwki suszymy w suszarce na owoce, mielemy na puder. Chleb drobno kroimy, prażymy na maśle z resztą czosnku. Osączamy na papierowym ręczniku, przyprawiamy. Warzywa odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, kroimy według uznania, układamy na talerzu. Cebulę oprószamy pudrem z oliwek, w kilku miejscach wyciskamy emulsję cytrynową, skrapiamy danie dressingiem z buraka i posypujemy kruszonką razową. Ozdabiamy kiełkami.