Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jarmuż smażony w cieście piwnym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jarmuż smażony w cieście piwnym - składniki:
  • 280 ml jasnego piwa
  • 125 g mąki
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • olej do głębokiego smażenia
  • 12 umytych i osuszonych liści jarmużu
  • gruba sól morska do posypania
  • kilka cząstek cytryny do podania
Jarmuż smażony w cieście piwnym - sposób przygotowania: Robimy ciasto, miksując piwo z mąką, solą i pieprzem. Odstawiamy na 30-40 minut do napęcznienia. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej trochę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć, można smażyć. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, każdy zanurzamy w cieście i porcjami wkładamy do gorącego oleju. Smażymy po pół minuty z każdej strony, wyjmujemy, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu posypujemy liście grubą solą morską. Podajemy z cząstkami cytryny, które wyciskamy na jarmuż bezpośrednio przed zjedzeniem.

Informacje o Jarmuż smażony w cieście piwnym

  • Jarmuż

    Jarmuż

    Jarmuż smażony w cieście piwnym Ostry gulasz wieprzowy z dynią i mangoldem lub jarmużem Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami Tagliatelle z sosem warzywnym i jarmużem