Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Podpiwek z soku brzozowego

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Podpiwek z soku brzozowego - składniki:
  • 30 l soku brzozowego
  • 1 skórka z kromki domowego chleba żytniego robionego na zakwasie
  • kilka garści suszonych jabłek; gruszek lub śliwek (ale nie tych sklepowych; konserwowanych chemicznie)
  • 100-200 g rodzynek
Podpiwek z soku brzozowego - sposób przygotowania: Na dno trzydziestolitrowej butli do wina wrzucamy skórkę od chleba, suszone owoce i rodzynki, zalewamy surowym sokiem - do pełna. Zatykamy zwiniętym kawałkiem szmatki lub korkiem z rurką do fermentacji (choć nie ma konieczności aż tak szczelnego zamykania). Umieszczamy w ciemnym, chłodnym miejscu (piwnica, obora). Po kilku dniach sok sfermentuje w kwaskowaty napój. (przepis z Polesia)

Informacje o Podpiwek z soku brzozowego

  • Jak zrobić kwas chlebowy?

    Jak zrobić kwas chlebowy?

    powinniśmy także przechowywać go zbyt długo. To grozi wybuchem butelki! Chcesz przygotować napój w domu? Tutaj znajdziesz sprawdzony przepis na doskonały kwas chlebowy. Zobacz także: Podpiwek z soku brzozowego Seler kwas chlebowy opieńka