Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z białym serem
Tarta z białym serem - składniki:
Tarta z białym serem - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, pośrodku zrób dołek. Wsyp do niego cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz skórkę otartą z połowy cytryny. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i żółtka. Delikatnie wymieszaj, dodaj wino, zagniataj, aż otrzymasz sprężystą masę. Ciasto rozwałkuj, podziel na 2 porcje. Połową ciasta wyłóż natłuszczoną foremkę. Zrób farsz: utrzyj ser z cukrem waniliowym i jajkiem, wymieszaj z rodzynkami. Masę rozprowadź na cieście. Rozwałkuj drugą porcję ciasta, przykryj masę. Wilgotnymi palcami sklej brzegi obu warstw ciasta. Piecz 40 minut w temp. 160 st. C.
- Ciasto:
- 35 dag mąki
- 16 dag cukru
- 16 dag masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2/3 torebki proszku do pieczenia
- 1/2 cytryny
- 2 żółtka
- sól
- Farsz:
- 5 dag cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag rodzynek
- 20 dag białego sera
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki