Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Przysmak z dorsza na puré ze słodkich ziemniaków, glazurowany w oliwie z pierwszego tłoczenia D.O. Baena

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Przysmak z dorsza na puré ze słodkich ziemniaków, glazurowany w oliwie z pierwszego tłoczenia D.O. Baena - składniki:
Przysmak z dorsza na puré ze słodkich ziemniaków, glazurowany w oliwie z pierwszego tłoczenia D.O. Baena - sposób przygotowania: Wybrać wymoczonego z soli dorsza lub dorsza półsłonego. Osuszyć na papierze kuchennym. Ułożyć na patelni zalanej oliwą Virgen Extra (150g), z czosnkiem i chili. Usmażyć i zdjąć z ognia. Na tej samej oliwie smażyć przez 2 minuty polędwice z dorsza. Zdjąć polędwice z ognia, obsmażyć i przygotować na sposób pil-pil. Ugotować oba typy ziemniaka, rozgnieść blenderem otrzymując jednolitą emulsję. Odłożyć w zimne miejsce. Przygotować majonez z czosnkiem. W formie układamy najpierw pastę ziemniaczaną, następnie kruszymy na to dorsza, a na wierzch kładziemy majonez czosnkowy. Zapiekamy.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia