Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik z dwóch twarogów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik z dwóch twarogów - składniki:
Sernik z dwóch twarogów - sposób przygotowania: Zagotowujemy rodzynki ze szklanką wody, cedzimy, zalewamy brandy i odstawiamy na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Robimy pierwszą warstwę sernika: miksujemy jajka, 450 g cukru, soki skórkę z cytryn oraz twaróg, aż powstanie gładka masa. Wlewamy do formy (20x30 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Posypujemy 3/4 rodzynek odsączonych z alkoholu. Pieczemy 45 minut, wyjmujemy i przygotowujemy drugą warstwę. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 st. C. Podgrzewamy (nie zagotowujemy!) przez kilka minut śmietanę z przekrojoną laską wanilii i resztą cukru. Wyjmujemy wanilię, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy je z powrotem do śmietany, miksujemy z twarogiem na gładką masę. Rozprowadzamy na pierwszej warstwie sernika i pieczemy 15-20 minut. Posypujemy resztą rodzynek. Kroimy po ostudzeniu. Rada: To król serników! Sam twaróg, żadnego ciasta. W związku z tym, że nie ma tu mąki, sernik jest też bezglutenowy.  
Szybki sernik z sekretnym składnikiem