Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z kandyzowanym fenkułem
Tarta z kandyzowanym fenkułem - składniki:
Tarta z kandyzowanym fenkułem - sposób przygotowania:
Przygotowujemy kandyzowane fenkuły: przycinamy spody bulw, odcinamy nać (może się przydać do innej potrawy). Fenkuły kroimy pionowo w plasterki o grubości pół centymetra. Wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą (powinna przykryć fenkuły), zagotowujemy, odcedzamy. W drugim rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki świeżej wody, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i anyż, zagotowujemy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do syropu wkładamy obgotowane fenkuły, gotujemy na małym ogniu 30-40 minut - w tym czasie fenkuły zmiękną i zrobią się przezroczyste. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy. Robimy ciasto: miksujemy pulsacyjnie mąkę z cukrem i solą oraz masłem. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko, wanilię i wodę, szybko zagniatając. Lepimy kulę, zawijamy w folię do żywności, wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 st. C. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim spód i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut na biało, zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 10 minut, pilnując, aby ciasto się za bardzo nie przyrumieniło - powinno pozostać jasne. Robimy wypełnienie: krótko miksujemy jajka z cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz śmietanką. Masą napełniamy podpieczony spód, pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch dekorujemy cząstkami kandyzowanych fenkułów. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy, aż cytrynowo-jajeczna masa się zetnie. Kroimy i studzimy. Podajemy np. z kleksem bitej śmietany lub porcją ricotty.
- Kandyzowane fenkuły:
- 1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkułu
- 3/4 szklanki cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka nasion anyżu
- Ciasto:
- 1.25 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- nasionka z 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki zimnej wody
- Wypełnienie:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki