Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z kandyzowanym fenkułem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z kandyzowanym fenkułem - składniki:
  • Kandyzowane fenkuły:
  • 1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkułu
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka nasion anyżu
  • Ciasto:
  • 1.25 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • nasionka z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Wypełnienie:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Tarta z kandyzowanym fenkułem - sposób przygotowania: Przygotowujemy kandyzowane fenkuły: przycinamy spody bulw, odcinamy nać (może się przydać do innej potrawy). Fenkuły kroimy pionowo w plasterki o grubości pół centymetra. Wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą (powinna przykryć fenkuły), zagotowujemy, odcedzamy. W drugim rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki świeżej wody, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i anyż, zagotowujemy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do syropu wkładamy obgotowane fenkuły, gotujemy na małym ogniu 30-40 minut - w tym czasie fenkuły zmiękną i zrobią się przezroczyste. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy. Robimy ciasto: miksujemy pulsacyjnie mąkę z cukrem i solą oraz masłem. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko, wanilię i wodę, szybko zagniatając. Lepimy kulę, zawijamy w folię do żywności, wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 st. C. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim spód i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut na biało, zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 10 minut, pilnując, aby ciasto się za bardzo nie przyrumieniło - powinno pozostać jasne. Robimy wypełnienie: krótko miksujemy jajka z cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz śmietanką. Masą napełniamy podpieczony spód, pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch dekorujemy cząstkami kandyzowanych fenkułów. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy, aż cytrynowo-jajeczna masa się zetnie. Kroimy i studzimy. Podajemy np. z kleksem bitej śmietany lub porcją ricotty.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo