Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffiny klasyczne
Muffiny klasyczne - składniki:
Muffiny klasyczne - sposób przygotowania:
W misce bardzo dokładnie (ważne!) mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. W drugiej misce także dokładnie łączymy mokre składniki: mleko lub jogurt, roztopione masło, jajka. Mieszamy suche składniki z mokrymi - wystarczy, że się połączą, dopuszczalne są grudki (jeśli wymieszamy je zbyt dokładnie, muffinki mogą być twarde). Do masy wrzucamy wybrane dodatki, szybko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem. Możemy je też wyłożyć papierowymi foremkami, tzw. papilotkami (dzięki nim łatwiej wyjmiemy ciastka z formy). Umieszczamy masę we wgłębieniach do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20-25 minut.
- (na 12 sztuk)
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka lub jogurtu
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 szklanki sparzonych rodzynek
- lub 1 szklanka grubo posiekanych orzechów
- lub 1 tabliczka pokruszonej czekolady
- lub 1 szklanka drobno pokrojonych owoców
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki