Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffiny klasyczne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Muffiny klasyczne - składniki:
Muffiny klasyczne - sposób przygotowania: W misce bardzo dokładnie (ważne!) mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. W drugiej misce także dokładnie łączymy mokre składniki: mleko lub jogurt, roztopione masło, jajka. Mieszamy suche składniki z mokrymi - wystarczy, że się połączą, dopuszczalne są grudki (jeśli wymieszamy je zbyt dokładnie, muffinki mogą być twarde). Do masy wrzucamy wybrane dodatki, szybko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem. Możemy je też wyłożyć papierowymi foremkami, tzw. papilotkami (dzięki nim łatwiej wyjmiemy ciastka z formy). Umieszczamy masę we wgłębieniach do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20-25 minut.