Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sielawa, rzodkiew, olej

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sielawa, rzodkiew, olej - składniki:
Sielawa, rzodkiew, olej - sposób przygotowania: Sielawę delikatnie, ale dość gęsto nacinamy po bokach. Przyprawiamy solą i ziołami. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. Marynata: miksujemy na emulsję wino, chilli, 3 łyżki cukru, kolendrę, czosnek, sok z limonki i 150 ml oliwy. Na 50 ml oliwy smażymy sielawę na złoty kolor, smarując marynatą. Rzodkiew kroimy w długie równe pasy. Robimy zalewę z ciepłej wody, reszty cukru i octu, wkłądamy do niej rzodkiew na 30 minut. Soliród podgotowujemy w wodzie z odrobiną masła, cedzimy i dusimy na maśle, aż zmięknie. Na talerzu układamy 35 ruloników z rzodkwi, wlewamy do nich na przemian oliwy i olej rzepakowy. Na takim "postumencie" układamy sielawę i soliród. Oliwa pieprzowa: Rozgrzewamy 50 ml oliwy z wytłoczyn, uważając, aby jej nie przypalić. Dodajemy 50 g pieprzu syczuańskiego. Podgrzewamy tak długo, aż pieprz puści kolor i nada oliwie ostry smak. Studzimy i cedzimy. Oliwa pietruszkowa: 4 pęczki natki sparzamy we wrzątku przez minutę, hartujemy w wodzie z lodem, czynność tę powtarzamy 5 razy. Osuszamy natkę, wkładamy do Thermomiksu, wlewamy 50 ml oliwy z wytłoczyn i miksujemy 10 minut. Przelewamy emulsję przez sito wyłożone gazą.