Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sielawa, rzodkiew, olej
Sielawa, rzodkiew, olej - składniki:
Sielawa, rzodkiew, olej - sposób przygotowania:
Sielawę delikatnie, ale dość gęsto nacinamy po bokach. Przyprawiamy solą i ziołami. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. Marynata: miksujemy na emulsję wino, chilli, 3 łyżki cukru, kolendrę, czosnek, sok z limonki i 150 ml oliwy. Na 50 ml oliwy smażymy sielawę na złoty kolor, smarując marynatą. Rzodkiew kroimy w długie równe pasy. Robimy zalewę z ciepłej wody, reszty cukru i octu, wkłądamy do niej rzodkiew na 30 minut. Soliród podgotowujemy w wodzie z odrobiną masła, cedzimy i dusimy na maśle, aż zmięknie. Na talerzu układamy 35 ruloników z rzodkwi, wlewamy do nich na przemian oliwy i olej rzepakowy. Na takim "postumencie" układamy sielawę i soliród. Oliwa pieprzowa: Rozgrzewamy 50 ml oliwy z wytłoczyn, uważając, aby jej nie przypalić. Dodajemy 50 g pieprzu syczuańskiego. Podgrzewamy tak długo, aż pieprz puści kolor i nada oliwie ostry smak. Studzimy i cedzimy. Oliwa pietruszkowa: 4 pęczki natki sparzamy we wrzątku przez minutę, hartujemy w wodzie z lodem, czynność tę powtarzamy 5 razy. Osuszamy natkę, wkładamy do Thermomiksu, wlewamy 50 ml oliwy z wytłoczyn i miksujemy 10 minut. Przelewamy emulsję przez sito wyłożone gazą.
- 1 świeża
- wypatroszona sielawa
- świeże zioła:
- kolendra
- tymianek
- koperek i natka pietruszki
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 1 chilli
- 6 łyżek cukru
- 2 gałązki kolendry
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- 200 ml oliwy z wytłoczyn
- 1 biała rzodkiew
- 50 ml octu winnego
- kilka gałązek solirodu
- oliwa pieprzowa
- oliwa pietruszkowa
- 50 ml oleju rzepakowego z Góry św. Wawrzyńca
- sól i pieprz do smaku
- masło
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki