Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Burak, kozi ser, miód, roszponka
Burak, kozi ser, miód, roszponka - składniki:
Burak, kozi ser, miód, roszponka - sposób przygotowania:
Robimy purre z buraka: Wybierz średnie buraki,następnie owiń je w foli aluminiowej z dodatkiem tymianku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st C. na około 45 minut. Sprawdz czy buraki są miękkie i puki są gorące obierz że skórki, obrane buraki pokrój w kostkę i umieść w garnku. Następnie do garnka dodaj wino,sok z buraka i sok jabłkowy całość umieść na piecu i całkowicie odparuj. Odparowane buraki umieść w blenderze i zmiksuj na purre, dopraw do smaku solą,pieprzem i cukrem. Robimy dressing z buraka: Umieść sok z buraka i wino w rondelku i odparuj całość do 200 ml a następnie odłóż do ostudzenia. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku, następnie dodaj oliwe z oliwek. Robimy marynowane złote buraki: Wodę,cukier,sok z cytryny,pieprz,sól i świeży tymianek dodaj do rondelka i wszystko razem zagotuj. W momencie kiedy marynata zacznie się gotować dodaj do niej pokrojone na krajalnicy cienko buraki, następnie pogotuj jeszcze 2 minuty i odstaw do ostudzenia. Gdy zalewa ostygnie wyciągnij buraki i dodaj kozi ser który powinien być tylko doprawiony do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i złóż na połowę otrzymując kształ pieroga lub ravioli. Robimy ralaretkę z miodem: Żelatynę namocz w zimnej wodzie,szybciej się rozpuści. Do rondla dodaj wodę,miód i zagotuj nastęnie dodaj żelatynę dopraw do smaku miodem w proszku i kwaskiem cytrynowym. Następnie wylej do plastikowych pojemników i odstaw w chłodne miejsce. Do dekoracji dania dodaj roszponkę lub inne świeże zioła takie jak choćby liście świeżej młodej botwinki.
- Puree z buraka:
- 250 g buraków
- 250 ml soku z buraków
- 150 ml soku jabłkowego
- 100 ml wina Porto
- Dressing z buraka:
- 300 ml soku z buraka
- 300 ml wina Porto
- 25 ml soku z cytryny
- 200 ml oliwy
- Marynowane złote buraki:
- 3szt złotego buraka
- 150ml wody
- 30g cukru
- 50g soku z cytryny
- 10 ziarenek pieprzu
- 10g świeżego tymianku
- 1g soli
- 100g koziego sera
- Galaretka z miodem:
- 200ml wody
- 80g miodu
- 10g miodu w proszku
- 2g kwasku cytrynowego
- 2 listki żelatyny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki