Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizaæ
M³ode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem zio³owym
M³ode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem zio³owym - sk³adniki:
M³ode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem zio³owym - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Sól dok³adnie mieszamy ze skórkami cytrusów, pieprzem, listkami zió³. Warzywa p³uczemy, ewentualnie szorujemy (ale nie obieramy), przycinamy naæ marchewek i li¶cie buraków, zostawiaj±c 2 cm. W du¿ej metalowej brytfannie rozsypujemy równomiernie po³owê soli, uk³adamy na niej warzywa i nieobrany czosnek. Dok³adnie przykrywamy reszt± soli - nie mo¿e wystawaæ ani kawa³ek warzywa. Pieczemy jakie¶ 30 minut, a¿ warzywa zmiêkn±. Wyjmujemy z soli, rêcznikiem papierowym delikatnie zdejmujemy skórkê - g³ównie z buraków. Czosnek wyciskamy z ³upinek i rozcieramy ze szczypt± soli. Robimy beszamel wed³ug przepisu podstawowego - W rondlu na ma³ym ogniu rozpuszczamy mas³o, tak by siê nie zrumieni³o. Wsypujemy m±kê i, stale mieszaj±c, podgrzewamy, a¿ utworzy siê blada zasma¿ka, czyli jakie¶ 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ci±gle mieszaj±c, by nie powsta³y grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na ma³ym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszaj±c. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ga³k±, sol± i pieprzem. Lekko studzimy, mieszamy z upieczonym czosnkiem i posiekanymi zio³ami. Podajemy do pieczonych warzyw.
- Warzywa:
- 1/2 kg soli; w miarê mo¿liwo¶ci ¶rednioziarnistej - nie mo¿e byæ ani za gruba; ani zbyt mia³ka
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarañczy
- 2 ³y¿ki ziaren czerwonego pieprzu
- 1 ³y¿ka ziaren czarnego pieprzu
- po 2 ga³±zki tymianku cytrynowego i rozmarynu
- 1 pêczek m³odych marchewek
- 2 pêczki m³odych buraków æwik³owych
- 2 z±bki czosnku
- Sos zio³owy:
- 50 g mas³a
- 50 g m±ki pszennej
- 600 ml mleka 3.2%
- spora szczypta ¶wie¿o startej ga³ki muszkato³owej
- sól i ¶wie¿o zmielony bia³y pieprz do smaku
- po gar¶ci posiekanego koperku; szczypiorku i estragonu
-
¦niadania -
Obiady -
Zupy -
Sa³atki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobiæ? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ry¿ -
Przetwory
-
Gulasze -
Ry¿ -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze ¶wiata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad ¶wi±teczny -
Ryby -
Sa³atki - Sa³atka jarzynowa przepis
- Sa³atka ¶ledziowa przepis
- Sa³atka z kuskusem i tuñczykiem
- Sa³atka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sa³atka z czerwonej kapusty
- Sa³atka ¶ledziowa z fasol± i ziemniakami
- Sa³atka pieczarkowa
- Sa³atka z wêdzonym ³ososiem
- Sa³atka z groszkiem i krewetkami
- Sa³atka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki