Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizaæ

M³ode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem zio³owym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 g³osów)

M³ode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem zio³owym - sk³adniki:
M³ode marchewki i buraki pieczone w soli z sosem zio³owym - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Sól dok³adnie mieszamy ze skórkami cytrusów, pieprzem, listkami zió³. Warzywa p³uczemy, ewentualnie szorujemy (ale nie obieramy), przycinamy naæ marchewek i li¶cie buraków, zostawiaj±c 2 cm. W du¿ej metalowej brytfannie rozsypujemy równomiernie po³owê soli, uk³adamy na niej warzywa i nieobrany czosnek. Dok³adnie przykrywamy reszt± soli - nie mo¿e wystawaæ ani kawa³ek warzywa. Pieczemy jakie¶ 30 minut, a¿ warzywa zmiêkn±. Wyjmujemy z soli, rêcznikiem papierowym delikatnie zdejmujemy skórkê - g³ównie z buraków. Czosnek wyciskamy z ³upinek i rozcieramy ze szczypt± soli. Robimy beszamel wed³ug przepisu podstawowego - W rondlu na ma³ym ogniu rozpuszczamy mas³o, tak by siê nie zrumieni³o. Wsypujemy m±kê i, stale mieszaj±c, podgrzewamy, a¿ utworzy siê blada zasma¿ka, czyli jakie¶ 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ci±gle mieszaj±c, by nie powsta³y grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na ma³ym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszaj±c. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ga³k±, sol± i pieprzem. Lekko studzimy, mieszamy z upieczonym czosnkiem i posiekanymi zio³ami. Podajemy do pieczonych warzyw.