Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rillette de canard

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rillette de canard - składniki:
Rillette de canard - sposób przygotowania: Oczyszczamy kaczkę z resztek piór. Aby pióra były lepiej widoczne, przeciągamy skórę nożem "pod włos". Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy udka od reszty korpusu, a korpus dzielimy na mniejsze części, aby wygodniej było gotować i mieszać rillettes. Piersi luzujemy, oddzielając mięso od kości. Odkrawamy od mięsa tłuszcz, kroimy w kostkę i wytapiamy na małym ogniu przez godzinę. Do całkiem wytopionego tłuszczu dodajemy wszystkie kawałki kaczki, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy winem, gotujemy kilka godzin na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso całkowicie się rozgotuje, mieszając od czasu do czasu. Jeśli kaczka była niezbyt tłusta, możemy dodać smalec gęsi lub kaczy. Kiedy mięso lekko przestygnie, dokładnie usuwamy wszystkie kości, liść, ziele, czosnek i gałązki tymianku. Mięso rozdrabniamy na włókna, wkładamy z powrotem do wytopionego tłuszczu i mieszamy. Gotowe rillettes przekładamy do pojemniczka lub słoika i odstawiamy do schłodzenia. Rada: To po prostu smarowidło z kaczki, coś między pasztetem a smalcem. Tak czy inaczej: tłusta bomba energetyczna przyrządzona zgodnie ze starą alzacką tradycją. Rillettes służy zwykle do smarowania pieczywa, ale świetnie nadaje się też do faszerowania warzyw.