Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami - składniki:
Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami - sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Dodajemy żółtko, miksujemy, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Karmelizujemy pomarańcze: cukier puder mieszamy ze 160 ml wody i podgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut, aż karmel będzie miał złoty kolor. Wówczas wkładamy na patelnię plastry pomarańczy i gotujemy 2-3 minuty, aż dobrze pokryją się karmelem. Przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i studzimy.Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 3 mm i średnicy 26 cm (powinien być nieco większy niż forma). Wylepiamy plackiem formę na tartę, kształtujemy brzegi, odkrawamy nadmiar ciasta. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą albo specjalnymi kulkami ceramicznymi. Pieczemy 8 minut w 180 st. C, ściągamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy spód jeszcze 3-5 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Lekko studzimy. Robimy krem: miksujemy ricottę, mascarpone, cukier, jajka oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przekładamy krem na wystudzony kruchy spód i zapiekamy 30 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dekorujemy nią tartę, układamy plastry pomarańczy w karmelu.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo