Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami
Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami - składniki:
Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami - sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Dodajemy żółtko, miksujemy, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Karmelizujemy pomarańcze: cukier puder mieszamy ze 160 ml wody i podgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut, aż karmel będzie miał złoty kolor. Wówczas wkładamy na patelnię plastry pomarańczy i gotujemy 2-3 minuty, aż dobrze pokryją się karmelem. Przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i studzimy.Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 3 mm i średnicy 26 cm (powinien być nieco większy niż forma). Wylepiamy plackiem formę na tartę, kształtujemy brzegi, odkrawamy nadmiar ciasta. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą albo specjalnymi kulkami ceramicznymi. Pieczemy 8 minut w 180 st. C, ściągamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy spód jeszcze 3-5 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Lekko studzimy. Robimy krem: miksujemy ricottę, mascarpone, cukier, jajka oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przekładamy krem na wystudzony kruchy spód i zapiekamy 30 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dekorujemy nią tartę, układamy plastry pomarańczy w karmelu.
- (na formę o średnicy 24 cm)
- Ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 70-80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła; pokrojonego na kawałeczki
- 1 żółtko
- 2 łyżki lodowatej wody
- Karmelizowane pomarańcze:
- 150 g cukru pudru
- 1 pomarańcza
- pokrojona w cienkie plastry
- Wypełnienie:
- 240 g ricotty
- 200 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- starta skórka i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 300 ml śmietanki kremówki
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki