Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sarnina w czerwonym winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sarnina w czerwonym winie - składniki:
Sarnina w czerwonym winie - sposób przygotowania: Zrób marynatę: posiekaj cebule, marchewki pokrój w kostkę. Wino zagotuj z wodą, liściem laurowym, jałowcem, solą i pokrojonymi warzywami. Przestudź, zalej mięso, odstaw na dwa dni w chłodne miejsce. W tym czasie odwracaj je co parę godzin. Zamarynowaną sarninę wyjmij, osącz, posól, popieprz, obsmaż w brytfannie na tłuszczu. Wyjmij mięso, zawiń w plastry boczku, duś na tym samym tłuszczu pod przykryciem około 70 minut, co 10 minut obficie podlewając marynatą. Wyjmij mięso z brytfanny i zdejmij z niego boczek. Sos powstały podczas duszenia sarniny przetrzyj przez sitko (powinieneś otrzymać około 1/2 litra), wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości wody. Do sosu dodaj borówki, skórkę cytrynową i cukier. Mięso pokrój na plastry, sos podawaj osobno w sosjerce. Mięso można także podać z chrzanem, gruszkami z kompotu albo gotowym sosem cumberland.