Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pory w migdałowym sosie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pory w migdałowym sosie - składniki:
  • 2 duże pory - tylko biała część
  • 2 plastry cytryny
  • sól
  • Sos migdałowy:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2-2/3 szklanki mleka migdałowego
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • Oraz:
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa do skropienia
  • prażone płatki migdałowe
Pory w migdałowym sosie - sposób przygotowania: Pory kroimy na równe kawałki (mniej więcej 5 cm). Zagotowujemy 1 litr wody z plastrami cytryny, solimy ją, wkładamy pory. Gotujemy 10-12 minut pod przykryciem - aż pory będą całkiem miękkie i wiotkie. W tym czasie robimy sos migdałowy: wszystkie składniki (oprócz mleka i przypraw) miksujemy ręcznym blenderem na gęstą, grudkowatą pastę. Stopniowo dolewamy mleko, kończymy miksowanie, gdy sos będzie gęsty i gładki. Doprawiamy do smaku, odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Odcedzamy pory. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy kilka łyżek sosu, kładziemy pory, polewamy resztą sosu. Dekorujemy gałązkami tymianku, zapiekamy 18-20 minut - na rumiano. Gorącą zapiekankę skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. RADY: * Dobrej jakości blender kielichowy jest niezbędny, jeśli zamierzasz często robić mleko roślinne. Przed zakupem sprawdź, jaką moc ma jego silnik - im wyższa, tym sprawniej i szybciej zrobisz mleko.* Jeśli zamierzasz przygotować mleko do słodkiej owsianki lub ciasta, możesz od razu aromatyzować je ulubionymi przyprawami: wlej np. do kielicha blendera łyżeczkę syropu klonowego, kilka kropli ekstraktu waniliowego albo wsyp szczyptę cynamonu. Mleko do wytrawnych potraw możesz podkręcić odrobiną szafranu lub białym pieprzem.* Nie wyrzucaj pulpy pozostałej po zrobieniu mleka - możesz dodać ją do wegańskich pasztetów lub burgerów. Podam ci też przepis na szybki roślinny twarożek. Do pulpy wlej kilka łyżeczek gotowego mleka, dodaj kilka kropli soku z cytryny oraz np. syrop z agawy i cynamon lub (to w wersji wytrawnej) posiekaną natkę pietruszki, sól oraz biały pieprz. Z jednej porcji migdałów otrzymasz wtedy i mleko, i twarożek do kanapek! Pory w migdałowym sosie. Dla KUCHNI gotuje Jadłonomia.

Informacje o Pory w migdałowym sosie