Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak pieczony w miodzie
Kurczak pieczony w miodzie - składniki:
Kurczak pieczony w miodzie - sposób przygotowania:
Miód i dwie łyżki masła podgrzewamy w rondelku, aż się dokładnie połączą (nie gotujemy!). Umytego kurczaka nacieramy solą z zewnątrz i od środka. Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałym masłem, wkładamy kurczaka. Pieczemy 50 minut w 180 st. C, co jakiś czas odwracając tuszkę. Polewamy ją miodem wymieszanym z masłem, posypujemy orzechami i tymiankiem. Pieczemy jeszcze 10 minut.
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 kurczak ok. 1.3 kg
- sól
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki tymianku
Informacje o Kurczak pieczony w miodzie
-
Kurczak w wielu smakach
. Przed podaniem posyp kolendrą Glazura z miodu i musztardy to prosty sposób na wzbogacenie smaku kurczaka. Podczas pieczenia, miodowo-musztardowa glazura zamieni się z złocistą, aromatyczną skorupkę. Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie 8 udek z kurczaka, sól, pieprz 100 g miodu 100 g musztardy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki