Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak pieczony w miodzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak pieczony w miodzie - składniki:
Kurczak pieczony w miodzie - sposób przygotowania: Miód i dwie łyżki masła podgrzewamy w rondelku, aż się dokładnie połączą (nie gotujemy!). Umytego kurczaka nacieramy solą z zewnątrz i od środka. Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałym masłem, wkładamy kurczaka. Pieczemy 50 minut w 180 st. C, co jakiś czas odwracając tuszkę. Polewamy ją miodem wymieszanym z masłem, posypujemy orzechami i tymiankiem. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Informacje o Kurczak pieczony w miodzie

  • Kurczak w wielu smakach

    Kurczak w wielu smakach

    . Przed podaniem posyp kolendrą Glazura z miodu i musztardy to prosty sposób na wzbogacenie smaku kurczaka. Podczas pieczenia, miodowo-musztardowa glazura zamieni się z złocistą, aromatyczną skorupkę. Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie 8 udek z kurczaka, sól, pieprz 100 g miodu 100 g musztardy