Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wiśnie w kruszonce z sosem karmelowym i lodami
Wiśnie w kruszonce z sosem karmelowym i lodami - składniki:
Wiśnie w kruszonce z sosem karmelowym i lodami - sposób przygotowania:
Mieszamy w misce mąkę i brązowy cukier. Dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, końcami palców wyrabiamy tak, by powstała kruszonka, a ciasto było jak najkrócej dotykane. Schładzamy przez 10 minut w lodówce. Wiśnie z kompotu drylujemy i bardzo dokładnie osączamy. Ceramiczne naczynie do zapiekania wysypujemy 1/3 ciasta. Rozkładamy na nim równą warstwę wiśni, na nich układamy resztę kruszonki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170 st. C przez 30 minut. Rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem, wsypujemy biały cukier. Dodajemy wodę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a masa zmieni kolor na bursztynowy. Dodajemy masło i nadal intensywnie mieszamy. Kiedy się rozpuści, zdejmujemy patelnię z karmelem z ognia. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą, a sos uzyska gładką konsystencję. Rozkładamy gorące porcje wiśni w kruszonce na talerzach lub w pucharkach, każdą z nich uzupełniamy kulką lodów i polewamy sosem.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki