Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bulion rybny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bulion rybny - składniki:
  • (na 3 litry)
  • 2 kg szkieletów ryb razem z głowami - używamy ryb nietłustych; najlepiej różnych gatunków (dobre będą: okoń; flądra; sola; pstrąg strumieniowy; morszczuk; mintaj; sandacz; szczupak; tołpyga; turbot; dorada; dorsz)
  • 400 g omułków; 50 ml oliwy pomace
  • 250 ml wytrawnego białego wina np. sauvignon blanc; chardonnay
  • 1 łodyga selera naciowego
  • biała część 1 młodego pora
  • 1/2 bulwy fenkułu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 główka czosnku
  • 1 wiązka bouquet garni - 3 gałązki natki pietruszki; 3 liście laurowe; 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 litry wody
Bulion rybny - sposób przygotowania: Oczyszczamy i płuczemy szkielety ryb. Łamiemy kręgosłupy na mniejsze kawałki. Omułki szorujemy, odrywamy brody. W 10-litrowym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szkielety ryb i smażymy, mieszając, jakieś 5 minut. Wlewamy wino, gotujemy chwilę, dodajemy omułki, warzywa pokrojone w kostkę, główkę czosnku przekrojoną wzdłuż na pół, zioła, przyprawy, ocet i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy 30 minut, zbierając co jakiś czas szumowiny. Następnie cedzimy przez gęste sito. Rady: * Przygotowując szkielety ryb, trzeba dokładnie oczyścić je z ikry i wnętrzności. Usuwamy również skrzela i oczy. Szkielety trzeba też dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą (przez jakieś 10 minut).* Unikamy makreli, śledzia, tuńczyka, łososia * są za tłuste, nadają bulionowi nieprzyjemny posmak.* Ryby z rodziny flądrowatych są bogate w żelatynę, ich dodatek sprawi, że bulion będzie miał lepszą konsystencję.* Do bulionu można dodać owoce morza. Sprawią, że jego smak będzie bardziej złożony. Warto wrzucić też kilka pancerzy krewetek lub homara, ale pamiętajmy, by dodać je na kilka ostatnich minut gotowania, inaczej się wygotują, a smak się rozmyje. Warto też wrzucić kawałek suszonych alg morskich, np. wakame albo kombu.* Bulion rybny w przeciwieństwie do mięsnego gotujemy krótko - wystarczy 20-30 minut. * Wywar powinno się zużyć w dniu, w którym został zrobiony. Ale jeśli go zamrozimy - wytrzyma 3 miesiące. * Do wywaru nie dodajemy ziół o intensywnym aromacie: estragonu, rozmarynu, oregano. Mogą zbytnio przyćmić delikatny, słodkawy rybny smak.

Informacje o Bulion rybny

  • Menu dnia po azjatycku

    Menu dnia po azjatycku

    (z wyjątkiem bulionu rybnego). Po zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut. Następnie połącz z bulionem rybnym, zagotuj i odstaw. Makaron soba ugotuj w lekko osolonej wodzie. Krewetki obierz z pancerzyków, oczyść (nacinając część grzbietową) i ponacinaj od strony brzusznej

  • Ryba po mistrzowsku

    Ryba po mistrzowsku

    Zupa z dyni z norweskim dorszem 2 porcje Składniki: 300g filetu z norweskiego dorsza, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, Sól i pieprz, Zupa: 500g dyni, 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany, 500 ml bulionu rybnego, Sól i pieprz, Sposób przygotowania: Zupa: Dynię ugotować w bulionie rybnym

  • Oko na kolory

    był klarowny, co jakiś czas usuwać szumowiny łyżką cedzakową. Zdjąć z ognia, płyn odcedzić przez sitko. Warzywa i mięso wyjąć. Używając papierowych ręczników, zebrać z powierzchni nadmiar tłuszczu. Bulion rybny 2 kg dowolnych ryb (z ośćmi, głowami

  • Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

    Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

    ; 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego   2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki   1 średni korzeń pietruszki lub pasternaku, pokrojony w kostkę  

  • Szybka zupa - dowiedz się, jak zaoszczędzić czas w kuchni

    Szybka zupa - dowiedz się, jak zaoszczędzić czas w kuchni

    bulionem, podgrzej, ale już nie doprowadzaj do wrzenia. Rozlej złocisty bulion do miseczek z gorącym ryżem. Przepis pochodzi z magazynu "Palce lizać" (autor: Zuzanna Wiciejowska). Bulion rybny

  • Hiszpańskie inspiracje [WYNIKI KONKURSU]

    Hiszpańskie inspiracje [WYNIKI KONKURSU]

    . drobno pokrojonych pomidorów bez skórki 3 szt. ziemniaków pokrojonych w kostkę 500 ml bulionu rybnego 100 ml białego wina duża cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy posiekana natka pietruszki, do smaku: sos Piri Piri, sól i pieprz Przygotowanie

  • Menu dnia z puddingiem owocowym

    Menu dnia z puddingiem owocowym

    sałatkowych lub 5-6 porów 1 łyżka oleju 200 ml białego wytrawnego wina 700 ml wody 2 kostki bulionu rybnego 100 ml śmietany kremówki Składniki na salsę: 1 grejpfrut 2 awokado 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek 2 łyżki posiekanej natki Ryby umyj, delikatnie osusz, pokrój na kawałki i

  • Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!

    Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!

    plasterkiem wędzonego łososia, pastą kawiorową lub szynką parmeńską. Autor: Dorota Próchniewicz, Teo Vafidis, Anna Wrońska Placuszki z ziemniaków i łososia będą wybornym i zarazem sycącym obiadem. Podawaj je w towarzystwie ulubionej sałatki. Bulion rybny z powodzeniem możesz zastąpić warzywnym